CENTROM Subotice već duže vreme nije moguće proći, a da vas ne zaustavi neko ko prodaje razglednice i bojanke kako bi pomogao bolesnoj deci. Dok neki samo odmahnu rukom, nisu malobrojni oni koji se sažale i kupe ih, misleći da tako na neki način pomažu onima kojima je najpotrebnije.

Međutim, nedavno je u javnost stiglo saopštenje ŠOSO "Žarko Zrenjanin" u kome se apeluje na građane da ne nasedaju jer oni koji prodaju razglednice nemaju dogovor sa ovom školom.

- Novac koji se skuplja na ulicama našeg grada, u ime učenika ove škole, nije namenjen njima i nema nikakve veze sa ovom obrazovnom ustanovom - jasni su u školi. - Lažno predstavljanje u ime naše dece, roditelja i zaposlenih predstavlja uvredu za nas i naše sugrađane.


PROČITAJTE JOŠ: Posle 50 godina KCV će se grejati na gas

Kontrolom je pak utvrđeno da oni koji prodaju razglednice, imaju validnu dokumentaciju i dozvole da to rade. Reakcija škole ne čudi jer se više puta dešavalo da se na ulicama šetaju lažni humanitarci.

- Nedavno smo imali dva slučaja da je prikupljan novac za decu, ali iznos u celini nikada nije stigao do te dece. Nije reč o školi ili domu, već su ti ljudi kontaktirali sa roditeljima bolesne dece i ponudili da im pomognu. U jednom slučaju novac uopšte nije stigao do njih, a u drugom, nije u punom iznosu - kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici. - Reč je o krivičnim delima prevare. Ukoliko su prevaranti neosuđivana lica, ili su u pitanju manji iznosi, obično se sankcioniše uslovnom osudom sa specijalnim uslovom, a to je da obeštete ljude kojima su uzeli novac. Ako je to ozbiljnija prevara, tužilaštvo traži kaznu zatvora, a da li će do toga doći, to je već stavr nadležnog suda.

Građani, koji sada ne znaju kome da veruju, kažu da će se to dešavati sve dok su na snazi male kazne za počinioce.

- Pomognem uvek, koliko god mogu, i kupovina razglednice od 200 dinara je, realno nešto što svako od nas može da učini. Ali, ako je sada pitanje kome taj novac ide, onda trpe i oni koji rade legalno - smatra Subotičanka Mirka N.


DEDA MRAZ NA SVOJU RUKU

PRE dve godine na subotičkim ulicama bio je aktuelan lažni Deda Mraz, koji je navodno skupljao novac za Dom "Kolevka". On se fotografiosao sa decom i tako skupljao prilog, o čemu nadležni nisu bili obavešteni. Istragom je utvrđeno da je mladić imao dobru nameru, ali ju je sprovodio na svoju ruku.