SASLUŠANjE četvorice osumnjičenih za krađu i prodaju poverljive projektne i tehničke dokumentacije iz užičke fabrike "Prvi partizan" počelo je u utorak, a, kako saznajemo, trajaće i u sredu u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Osumnjičeni vlasnik skopske firme "ATS grup" Šefćet D., Albanac iz Severne Makedonije, koji je navodno želeo da kupi dokumentaciju neophodnu za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara i Užičanin Borivoje G, penzioner i nekadašnji inženjer u "Prvom partizanu" su se na saslušanju branili ćutanjem, a tužilac je zatražio da im se odredi pritvor. Uhapšeni Nebojša I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u ovoj užičkoj fabrici, kao i Milovan M., aktivni inženjer biće saslušani u sredu.


PROČITAJTE JOŠ - Žena koja je sludela četiri službe

Njih četvorica su privedena po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je nekoliko meseci, zajedno sa kolegama iz MUP, Vojno-bezbednosne i Bezbednosno-informativne agencije radilo na ovom slučaju.

Na osnovu operativnih saznanja, dvojica zaposlenih u fabrici sumnjiče se da su za materijalnu nadoknadu bivšem kolegi Borivoju G. omogućili da dobije željenu dokumentaciju. Kako se sumnja, on je bio veza sa Šefćetom D. i trebalo je da mu je preda, a za tu uslugu, nezvanično, već je uzeo avans od 30.000 evra na prethodnom sastanku, 16. oktobra, u beogradskom hotelu Constantine the Great. Sumnja se da je još toliko novca trebalo da dobije po obavljenom poslu.

Borivoje i Šefćet su se u ponedeljak sastali u beogradskom hotelu "Hilton" da utanače razmenu materijala i novca, kada su i uhapšeni. Šefćetu D. je ta tehnička dokumentacija navodno bila potrebna pošto je nameravao da u Severnoj Makedoniji i u Kataru, gde takođe ima fabriku, pokrene proizvodnju municija kalibra 12,7 milimetara.

Municija 12,7 milimetara najviše se koristi za specijalna dejstva, kao i za snajperske puške i protivavionske mitraljeze. Vrlo je tražena na tržištu, jer se proizvodi u Srbiji, Americi i još samo nekoliko zemalja. Brzina projektila je 805 metara u sekundi.

Kalibar 12,7 mm

Od zvaničnika Severne Makedonije u utorak se niko nije oglašavao povodom hapšenja njihovog državljanina. Prema saznanjima "Novosti", kompanija "ATS grup" osnovana je 2017. godine, u vlasništvu Šefćeta D. U julu ove godine u industrijskoj zoni Vizbegovo, kraj Skoplja, otvorili su savremeni kapacitet, u koji je, kako je objavljeno, investirano više od tri miliona evra, za proizvodnju kompozitnih materijala i zaštitne opreme za bezbednosne službe armije i policije i delova balističke zaštite. Zaposleno je više od 80 radnika.

PROČITAJTE JOŠ - Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!


Kako je na otvaranju pogona kraj Skoplja potvrdio njen vlasnik, kompanija dve decenije radi na inostranom tržištu, a sada je više od tri miliona evra investirala u pogon u rodnoj zemlji. Reč je o grinfild investiciji u kapacitet sa "savremeno opremljenim mašinama najnovijih generacija za automatsku proizvodnju sa garancijama visokog kvaliteta prema NATO standardima. Godišnji obrt proizvodnje kompanije ATS iznosi 30 miliona evra.

Inspektori sa Šefćetom D. Foto Printskrin

Proizvodi ATS kompanije izvoze se u Tursku, za potrebe turske armije, kao i u Katar. U ovoj godini planiran je obrt od oko 30 miliona evra.


ZAEV BIO NA OTVARANjU POGONA

OTVARANjU pogona "ATS grup" u zoni Vizbegovo, kraj Skoplja, prisustvovao je i deo najviših funkcionera sadašnje vladajuće makedonsko-albanske koalicije, premijer Vlade RSM i lider SDSM Zoran Zaev, ministarka odbrane Radmila Šećerinska, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar ekonomije Krešnik Bekteši, čelnik vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Alji Ahmeti...

Zaev je tom prilikom zahvalio na donaciji "ATS grup" u vrednosti od 50.000 evra za MUP, kao i Upravi finansijske policije i Kazneno-popravnoj ustanovi u Skoplju.