DVOJICA radnika koji su jutros poginuli na gradilištu u Čortanovcima su turski državljani Hajretin i Ekrem Polat, radnici kompanije Railtech constructionza, saznaju nezvanično "Novosti".


Oni su se u čeličnoj korpi, koja nije namenjena podizanju ljudi penjali na jedan od stubova konstrukcije vijadukta koji su visoki oko 20 metara.

Izvođač radova na deonici brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, na kojoj se nalazi gradilište vijadukta, je kompanija ruskih državnih železnica, RŽD international, a turska firma je podizvođač.


Stub sa kojeg su pali radnici je jedan od 59, koliko ih je izgrađeno kao potpora za vijadukt kojim će vozovi ići 200 kilometara na čas. Pojedini stubovi su u nivou zgrade od sedam spratova. Najviši je otprilike na polovini konstrukcije i visok je 26 metara. Stub sa kojeg su pali radnici je niži i nalazi se nedaleko od izlaza iz budućeg tunela.


PROČITAJTE JOŠ: NESREĆA U ČORTANOVCIMA: Ovo je mesto na kome su stradali radnici (FOTO/ VIDEO)Na gradilištu tunela i mosta, koje se prostire na čak šest kilometara, svakog dana radi oko 650 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: Tragedija na gradilištu u Čortanovcima: Dva radnika pala sa 20 metara i poginulaIzgradnja tunela i vijadukta u Čortanovcima počela je u avgustu 2017. godine. Rok za završetak radova na deonici od Stare Pazove do Novog Sada je 52 meseca, odnosno novembar 2021. godine.