BRUTALNO PRETUČENI SRBIN PREMINUO U RIJECI: Prebijan čak i kad je izgubio svest, nedeljama se borio za život (FOTO)

J. KERBLER

10. 06. 2019. u 13:55

БРУТАЛНО ПРЕТУЧЕНИ СРБИН ПРЕМИНУО У РИЈЕЦИ: Пребијан чак и кад је изгубио свест, недељама се борио за живот (ФОТО)

Parking gde je premlaćen Radoje Petković / Foto Novi list

U Ogulinu je umro Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Kastvu, gradiću na primorju, kojeg je još 24. aprila pretukao Ilija Glavić

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

U Ogulinu je umro Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Kastvu, gradiću na primorju, kojeg je još 24. aprila pretukao Ilija Glavić, koga Republika Srpska traži zbog počinjenih ratnih zločina.

Petković, inače član županijske organizacije SDSS-a i čovek koji je izuzetno cenjen kod Srba koji žive u Rijeci, bio je žrtva brutalnog napada na parkiralištu jednog kafića kod Rijeke, gde ga je Glavić (48) napao i nemilosrdno tukao. Čak i kada je Petković pao na tlo, napadač je nastavio sa udaranjem, rukama i nogama. Svedoci su po dolasku policije ćutali. Sve su, međutim, snimile kamere i Glavić je završio u zatvoru.


PROČITAJTE JOŠ - NA SEBI IMAO ISPISANE REČI CARA LAZARA: Ovo je Srbin koga je usred Splita fizički napalo deset Hrvata!

Ustanovljeno je da je razlog napada bio i taj što je Petković Srbin, ujedno i potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Kastva.

Riječka policija nije objavljivala podatke vezane za motive napada, iako su meštani jasno upozoravali da se radi o sukobu koji je izbio na međunacionalnoj osnovi.

Sve vreme od napada, Petković je bio u komi u riječkoj bolnici, a lekari nisu davali optimistične prognoze jer su povrede glave bile teške. Premešten je pre nekoliko dana u Ogulin gde je umro.

JAČANjE MRŽNjE Iz SDSS-a već duže vreme upozoravaju na porast međunacionalne mržnje u Hrvatskoj i brutalne napade na Srbe, dok državna vlast ne reaguje. Stvara se atmosfera u kojoj Srbi u Hrvatskoj ne samo da nisu zaštićeni, već su izloženi pravom "lovu na ljude", koji je u ovom slučaju rezultirao i brutalnim ubistvom samo zbog činjenice da je Petković bio druge nacionalnosti.

Glavić, koji je rodom iz Bosanskog Broda, živeo je mirno u Hrvatskoj, iako je zbog nedela bio poznat nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Pripadnici srpske zajednice su vest o smrti Petkovića dočekali zgroženi agresijom koja je sve prisutnija prema Srbima u Hrvatskoj, ali i državnim tolerisanjem nasilja.

Sam Radoje Petković bio je miran čovek, građevinski preduzetnik, koji nikada nije učestvovao u bilo kom incidentu, a srpska zajednica ga je izuzetno cenila. Aktivno je učestvovao u radu SDSS-a koji u riječkom kraju nije doživljavao napade kao u nekim drugim delovima Hrvatske.

Napadač Ilija Glavić, međutim, iza sebe ima kriminalnu prošlost i sumnjiči se za tučnjave i premlaćivanja za vreme ratova devedesetih, pa i silovanja u logorima oko Bosanskog Broda.

TOLERISANjE NETOLERANCIJE

SPLITSKA stranka Pametno je reagovala saopštenjem u kojem stoji da za "ovakve izgrede odgovornost snose oni u političkom životu koji otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih. Dok institucije države tolerišu nesprovođenje zakona, dotle svako misli da može proći nekažnjeno", kažu u stranci Pametno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Syam

10.06.2019. 14:20

Moje saucesce njegovoj porodici I prijateljima. E pa dokle ce diletanti I kriminalci udisati vazduh ja NE znam?

Leon

10.06.2019. 17:01

@Dragan - Akako ti znaš da su obadva Srbi, pa čoveče pola Hrvatske ima srpska imena , ako si na to mislio ...

Ratko

10.06.2019. 15:42

Kao prvo saucesce porodici tragicno preminulog. Komentar je zamislite da Hrvata na takav nacin u nekom od vecih Srpskih gradova ubiju Srbi. EU bi nas stavili na stub srama bilo bi pljuvacine ono orkestrirane a o ovima sto su im pomagali da postanu drzavica da ne pricamo!

Pera

10.06.2019. 17:04

@Ratko - Nigde nisam našao podatak da je napadač po imenu Ilija Glavić hrvatske nacionalnostii da radi toga treba ovaj tragični sukob tretirati kao nacionalistički. Ja kao srbin živim u ovom kraju preko 60 godina i ne sećam se da je bilo i za vreme rata sličnih slučajeva a pogotovo sada kada pomalo stvari padaju u zaborav. Indikativno je da je sukob iniciran u kafiću gde se toči alkohol. Daleko je više u Hrvatskoj slučajeva ubistava hrvata među sobom nego različitih nacionalnosti.

bager

10.06.2019. 17:27

@Ratko - Ja sam da probamo ,i vidimo iskrenost EU ,,moze odmah a moze i posle izricanja presude ovom zlikovcu ,,ali jasno je da su hrvati udomili ovakve po svim hrrvatskim gradvima da bi konacno ocistili hrvatsku od pravoslavnih hrvata i srba,to je nova " tiha " metoda etnickog ciscenja

Bela ladja

10.06.2019. 15:51

Dragane, Srbi nikada ne kažu obadva, nego oba! Nepravilno govore uglavnom hrvati i muslimani! I nemoj da širiš lažne informacije!

Mihajlo

10.06.2019. 21:58

@Kralj - Ima, Kralju. Razlog je postojanje poremećenih, nasilnih idiota na planeti Zemlji. Zadovoljan objašnjenjem?!

dobrovoljac

10.06.2019. 17:43

hrvati su genetski deformisana nacija koja je nastala podelom rimskog carstva na istocno i zapadno .Posto su poreklom srbi morao im je Vatikan usaditi mrznju prema ostatku srba koji su ostali i Vizantiskom delu kako bi se granica ocuvala .Nazalost posto su umno ograniceni i ispranih mozgova nemogu da poslazu sve te kockice u glavi zato im je i kockasti grb na zastavi.

lp

10.06.2019. 19:39

Kako pise u tekstu, nastradali je krenuo prema svojim kolima da bi izbjegao dalju guzvu. Moje ikreno saucesce porodici nastradalog.