Porodica Milana Đuričića Mikija, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnjatovića Arkana u beogradskom hotelu "Interkontinental", uverena je da je on ubijen pre nekoliko dana u Johanesburgu. Postoje sumnje da je Đuričić nastradao kao žrtva obračuna u poslu s naoružanjem, ali i da ovaj zločin ima veze sa eventualnom osvetom za Arkanovo ubistvo.

Milanova majka Olga, sestre Vinka i Živka, u porodičnoj kući u Loznici, i juče su tokom celog dana primale saučešće. Dolaze komšije, prijatelji, rođaci...

- Tuga i bol nadvili su se nad porodičnom kućom Đuričića - priča nam jedan od Đuričićevih bliskih rođaka. - Pitanja o tome ko bi mogao da stoji iza Mikijevog ubistva u ovom trenutku su neprimerena. Uostalom, majka, sestre i njihove porodice skoro da ništa ne znaju o tome šta se događalo u Južnoafričkoj Republici. Samo jedna sestra je razgovarala sa Milanovom nevenčanom suprugom.

Do Đuričićeve sestre, prema našim saznanjima, stizale su vesti da je živ, zdrav i da je dobro. Ali pre nekoliko dana joj je javljeno da je on ubijen.

- Nema ni nagoveštaja o tome kada bi Mikijevi posmrtni ostaci mogli da budu dopremljeni u Srbiju - kaže naš sagovornik. - Porodica ih nestrpljivo iščekuje. Majka i sestre sve ovo teško podnose. Vazda su strahovale za njega, a sad je zauvek otišao čovek koga su neizmerno volele.

NERASVETLjENO UBISTVO PRE tri dana, 26. aprila, navršeno je 12 godina od ubistva Vojislava Voje Jekića, nekadašnjeg načelnika lozničke policije. On je nekada, navodno, "drugovao" sa Đuričićevom i Gavrićevom "ekipom", a posle toga je, na suđenju, bio jedan od ključnih svedoka protiv njih. Ovo ubistvo ispred kafića "Kontakt" na Novom Beogradu nikad nije rasvetljeno.

Dobrosav Gavrić Dule, osuđen na troipodecenijsku robiju zbog ubistva u "Interkontinentalu", izvesno je, žali Mikija skoro kao njegovi najbliži. Gavrić je često govorio da je Miki njegov pravi prijatelj i da u tom "rangu" nisu ni blizu ostali Lozničani koji su zajedno sa njima osuđeni na robiju zbog trostrukog ubistva 15. januara 2000. godine.

Iako porodica veruje da je Đuričić ubijen, ova informacija neće biti potvrđena pre ponedeljka, rekao je u Zaječaru ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ukazujući da iz te zemlje stiže nejasna slika.

- Sačekaćemo da se vlasti Južnoafričke Republike o tome i zvanično izjasne - rekao je Stefanović. - Čim se ta informacija pojavila, mi smo, posredstvom Interpola, kontaktirali s vlastima u Pretoriji. Dosad, međutim, nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu da je baš ta osoba koja se pominje ubijena, već ima oprečnih informacija. Postoje i informacije da je ubijena druga osoba. Zasada samo može da se čeka na odgovor iz Južnoafričke Republike.

Inače, čovek koga su dva maskirana atentatora izrešetala na semaforu u predgrađu Strijsom park, kod sebe je imao belgijski pasoš, za koji je proverom utvrđeno da je falsifikovan. Žrtva navodno likom podseća na Đuričića, pa je zbog te sumnje odlučeno da se uradi DNK analiza.