Nameštanje saobraćajnih nesreća: Tim profesionalaca obrće milione

M. M. Rogač

29. 01. 2018. u 10:00

Izmišljaju dijagnoze, lažiraju nezgode, “pakuju” polise, dogovaraju krađe automobila

Намештање саобраћајних несрећа: Тим професионалаца обрће милионе

U skupe automobile, kasko osigurane, ubacuju se polovni i oštećeni delovi

NESREĆU “izrežiraju” noću, bez svedoka. Skuplji automobili, kasko osigurani, sudare se sa starijim vozilom s kojim insceniraju udes, nakon čega zovu policiju, a u međuvremenu, u kola su ubačeni i polovni i oštećeni delovi. Sledi uviđaj, a onda i procena štete. Jedna organizovana kriminalna grupa otkrivena je tako u Šapcu, kada je, izvršivši prevaru sa motorima, uspela da “izvuče” 1,4 miliona dinara!

Prema ovom scenariju dešavaju se neke od najčešćih šema prevara u osiguranju u Srbiji, otkriva, za “Novosti”, Vinko Bošković, šef odseka u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta u bankarstvu i drugim finansijskim institucijama Uprave kriminalističke policije, PU za grad Beograd. Reč je uglavnom o uigranim ekipama i povratnicima koji idu u korak sa tehnologijom.

- Najvažniji elementi ovih krivičnih dela su davanje lažnih mišljenja i podnošenje lažnih izveštaja prilikom isplate štete. O kom obimu kriminala je reč, najbolje govori podatak da je u Evropi (prema podacima iz 2012. godina) na ime lažnih “šteta” isplaćeno 10 milijardi evra! Za lažne telesne povrede osiguravajuće kuće dale su čak tri milijarde - objašnjava nam Bošković, kroz čije su ruke prošle i nedavne istrage o malverzacijama u srpskim bankama. - U Srbiji, poslednjih godina, prevare u osiguranju čine oko četiri procenta krivičnih dela u sveukupnim prevarama. Modus za ova dela su - nepravilne dijagnoze, lažiranje nezgoda, prevare s polisama i dogovorene krađe vozila.

U fingiranim saobraćajnim nezgodama ponekad je, upozorava naš sagovornik, uključen čitav tim profesionalaca, među kojima su lekari, advokati, veštaci, svi koji svoje znanje koriste u izvršenju krivičnog dela.

VOZAČ GRADSKOG PREVOZA - TOKOM 2013. godine policijski službenici PU Novi Sad, uhapsili su veći broj osoba, baš zbog prevara sa lažnim povredama i dijagnozama u gradskom prevozu. Ispostavilo se da im je jedan od pomagača bio vozač gradskog prevoza. On je dokucavao karte i davao ih svojim poznanicima. Šteta koju su oni naneli bila je oko 1,3 miliona dinara - priseća se Bošković.

- Precenjuju povrede, štetu... Najčešće se navode povrede pršljenova, jer je u tom slučaju teško utvrditi pravu dijagnozu - kaže Bošković i ukazuje da policija prevarante ovog kova otkriva širom Srbije, u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Jagodini, Nišu, Zrenjaninu...

To su ljudi, kaže Bošković, koji se ubrzo posle hapšenja nađu na slobodi i odmah se vraćaju svom zanatu, a njihov rad je ustaljen i umeju da prepoznaju mamce.

- Na primer, i dan-danas se dešavaju one klasične prevare gde prevaranti iznajme lepu kancelariju, sekretaricu, naprave firmu na 15 dana. Svom poslovnom partneru za neku višemilionski vrednu robu daju manji deo vrednosti robe uz obećanje da stiže i ostatak. Nakon isporuke predmetne robe, kada potraživanje dospe na naplatu prevareni shvati da je i “poslovni partner - kupac predmetne robe” i njegove prostorije, sve isparilo - objašnjava Bošković.

Među najopasnijim pojavama jesu naplate imovinskih osiguranja od strane pravnih lica. Kako objašnjava Bošković, dešava se da privredno društvo dođe u nezavidnu finansijsku situaciju, a onda osigura robu, plaća premiju i potom prijavljuje krađu ili požar, odnosno rizik koji je prethodno ciljano osiguran.

Vinko Bošković, šef odseka u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta PU za grad Beograd


- Policija je baš takav slučaj otkrila nedavno na teritoriji Sremske Mitrovice sa privrednim društvom iz Inđije koja je bila pred bankrotom. Osigurali su robu, medicinsku opremu, na 2,4 miliona evra i ubrzo je izbio požar u magacinu. Posle uviđaja su aktivirali polisu. Osiguravajućem društvu je sve to bilo čudno, pa su prijavili MUP-u - kaže Bošković.

Inače, policija u postupku otkrivanja prevara koristi znanje i veštine iz oblasti forenzičkog računovodstva, prate se tokovi novca i u inostranstvu kako bi se ušlo u trag sredstvima...

Thinkstock

NE POZNAJU GRANICE

- SRBIJA je potpisala sporazum o strateškoj saradnji sa EUROPOLOM, kao i protokol sa zemljama u okruženju i sa Mađarskom. Međunarodna saradnja je neophodna, a cilj je da zajedničkim snagama efikasnije sprečavamo izvršenje ovih dela, što podrazumeva formiranje baze podataka o izvršiocima i modalitetima ovih krivičnih dela, kao i razmenu podataka - kaže Bošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

eto tako

29.01.2018. 17:31

A kolikoosiguranje zakida na isplatama i obracunima hoce li se o tome malo pisati

Aco GROF

29.01.2018. 18:11

Ovaj najstariji šef odseka Vinko, vidi se da je stručan za otkrivanje tople vode! Ima li ovaj čovek nešto od škole, kad ovako može da priča skroz paušalno?!

Miša zaštita

29.01.2018. 21:53

Osiguravajuća društva su najveći prevaranti, kome su oni isplatili štetu? Nalaze hiljadu načina da izbegnu plaćanja. Šta uradiše od Dunav osiguranja. Osigurao sam radnike od povrede, kada su sklapali polise sve obećavaju, a kada treba da plate nema ništa??

Goran

30.01.2018. 00:32

Nema veceg lopova od osiguravajucih kompanija. Svake godine njihova zarada je zagarantovana a osiguranicima gledaju kako da ne isplate stetu... Moj otac u zivotu nije udario nekog niti je bio udaren u saobracaju je preko 40 godina godisnje placa 2 registracije sa osiguranjem i ima popust od jedva 5% Pa valjda ako vas 40 godina hrani bez da mu vratite ista mozete da smanjite namete bar ljudima koji znaju da voze i ponasaju se u saobracaju...