U ZAJEDNIČKOJ akciji Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i policije u Novom Sadu, pronađen je muškarac koji se sumnjiči da je ilegalno hvatao ptice češljugare, strogo zaštićenu vrstu.

On je, kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, 16. avgusta zatečen u krivičnom delu na obodu Petrovaradina, a pronađeno je i 12 zatočenih jedinki. Osumnjičeni je na lepljive grančice hvatao umorne ptice koje su dolazile da se napoje na barici na lokalnom putu.

- Sezona krivolova na divlje ptice pevačice dešava se praktično tokom cele godine - upozorava Radislav Mirić, iz Tima za borbu protiv krivolova. - Mnogi posežu za vrlo brutalnim metodama hvatanja kao što je postavljanje grančica namazanih lepkom za pacove. Ulepljene ptice na ovaj način gube mnogo perja, a neretko i uginu od povreda i stresa.

Zarobljeni češljugari su pregledani, a onda su posle stručne procene ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a po ovlašćenju Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, jutros vraćene u prirodu.

- Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad držanja u kavezima i nezakonite prodaje je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Osuđenima sleduje i novčana globa od 25.000 do 150.000 dinara - predočavaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Zakonom o zaštiti prirode je zabranjeno hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrsta u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla.

Protivzakonito je uništavati i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa. Društvo je uputilo apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu u njihovom očuvanju.


NEZAKONITO DO 10.000 PTICA

PREMA podacima koje je sakupilo DZPPS, svake godine krivolovci u Srbiji nezakonito uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u našoj zemlji i širom Evrope. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu.