Ojadili Tozu za milijarde

M. IVETIĆ / N. M. NEDELjKOVIĆ

utorak, 05. 05. 2015. u 10:36

Ојадили Тозу за милијарде

Krediti za fabriku prebacivani na račune Babićevih firmi

Uhapšen vlasnik kikindske fabrike, Dejan Babić, i još šest osoba osumnjičenih za malverzacije sa kreditima banaka

BIZNISMEN Dejan Babić (57), većinski vlasnik preduzeća "Toza Marković" AD Kikinda, uhapšen je u utorak zbog sumnje da je oštetio firmu za skoro tri milijarde dinara, kao i da je utajio približno milion evra poreza. Pored njega, iza rešetaka se našlo još šest osoba kojima se na teret stavlja da su sa Babićem učestvovale u malverzacijama oko kredita koje je kompanija "Toza Marković" podizala u periodu od 2006. do 2013. godine.

Među uhapšenima su bivši direktori "Toze Markovića", Rudolf Pavli (53), Ivan Radulov (68), Milijana Nikić (50) i Saša Jašarević (45), kao i članovi Upravnog odbora te kompanije Milica Kostić (41) i Predrag Paunović (57). Za još tri osobe se intenzivno traga.

- Svima njima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i poreska utaja - navode u MUP. - Istragom je utvrđeno da su bivši direktori i članovi Upravnog odbora "Toze Markovića" u periodu od 2006. do 2013. godine, u dogovoru sa Babićem zaduživali ovu firmu kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite pod tržišnim uslovima. Odmah po prispeću novca na tekuće račune AD "Toza Marković", prebacivali su ga firmama u kojima Babić ima većinsko vlasništvo. Transakcije su pravdali pozajmicama koje nikada nisu vraćene.

DRASTIČNO MANjE RADNIKA PRELIVANjEM novca iz "Toze Marković" u druge Babićeve firme, nekada elitna srpska fabrika crepa i keramičkih pločica dovedena je na rub propasti. Do privatizacije, veoma dobro plaćenih radnika u fabrici bilo je oko 1.850. Broj zaposlenih s vremenom se sveo na oko 600 crepara i keramičara, a njihove zarade su postale znatno niže.

Kikindsko preduzeće je tako snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost. Ovim postupcima, kompaniji "Toza Marković" je naneta šteta od 2.852.010.777 dinara. Sa druge strane, Babićevoj firmi ITH, i povezanim pravnim licima "Nautika", "Svetski crep" i "Žitoprodukt" pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.375.000.000 dinara. Takođe, namernim i netačnim evidentiranjem poslovanja, osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u AD "Toza Marković" i time oštetili budžet Srbije za tačno 117.606.874 dinara, navode u MUP.


FABRIKA OTERANA U STEČAJ

"TOZA Marković" je pre nešto više od godinu dana otišao u takozvani radni stečaj, po zahtevu Erste banke. Ona je samo jedad on poverilaca od ove kikindske firme, koji ukupno potražuju čak 50 miliona evra - duplo više nego što je prilikom privatizacije plaćeno za fabriku. Sem pomenute banke, poverioci su i Univerzal i Zber-banka, kao i JP "Srbijagas".


Komentari (24)

Kole

05.05.2015. 11:18

Znaci on je kupio firmu pre 10 godina i njen je vlasnik. Kako drzava postavlja stecajnog upravnika u privatnoj firmi? Zasto? Ako firma lose posluje, onda ce propasti i to je to. Kako moze drzava da postavlja upravnika u privatnoj firmi?

Rale

05.05.2015. 12:09

@Kole - Kole,stečajni upravnik nema veze sa državom,niti ga ona postavlja.Stečaj je stečaj,nije bitno ko je vlasnik,država,ili fizičko lice.Drugi put se informišite,da vam komentari ne bi bili ovakvi.

Sale

05.05.2015. 13:36

@Kole - Stecajnog upravnika imenuje sud. Inace stecajni upravnik je lice koje je zaduzeno da sacuva preostalu imovinu, kako ne bi "nestala", a iz koje se potom namiruju poverioci....

Kole

05.05.2015. 13:56

@Kole - Rale, pogledajte vest o firmi, od 11. aprila. Izmedju ostalog: "FABRIKA "Toza Marković" u Kikindi, rešenjem stečajnog sudije, od petka je u stečaju." Znaci, postavlja ga drzava. Poenta je - zasto se drzava mesa u privatnu firmu? Firma kupljena pre 10 godina, privatno je vlasnistvo. Ako vlasnik duguje 1 milion evra poreza drzavi, od njega treba pleniti imovinu i naplataiti. Kako moze drzava da postavlja upravnika u privatnoj firmi? To nije drzavna firma (kao na primer Zelezara SM).

Gle, Srbin!

05.05.2015. 14:24

@Kole - Dragi Kole, sto bi rekao jedan moj bivsi profesor kada je oborio jednu koleginicu: vi tako fenomenalno pricate o necemu o cemu pojma nemate. Tako i vi. Stecaj je stecaj i kreditori pokusavaju da izvuku natrag svoje. Narodski receno: bankrot. A stecajni upravnik upravlja tim stecajnim postupkom.

aneta

05.05.2015. 14:30

@Kole - Stecajnog upravnika postavlja privredni sud i on treba da utvrdi sve okolnosti i stanje, sve bilanse u firmi, da definise stecajnu masu, da identifikuje duznike i poveriove i da se vidi da li bar nesto od dugova te firme moze da se naplati iz stecajne mase. Taj princip je star verovatno vise od sto godina i postoji sirom evropskog kontineta vec dugo.

Hmmmm

05.05.2015. 12:52

Da! Sve je to u redu, ali šta se čekalo 10 godina da dođu u situaciju da maknu 30 miliona evra!? Čim su prvi milion proneverili trebalo je poništiti privatizaciju i ODUZETI firmu! Onda se ni ostali ne bi zezali i olako shvatali kupovinu preduzeća! Druga stvar, ako su tzv: "Demokrate" to dozvoljavale zašto Naprednjaci čekaju pokrajinske izbore da krenu u obračun sa kriminalom u Vojvodini???(Mada nikad nije kasno, ipak treba reagovati što pre)!

ACA BG

05.05.2015. 12:55

Dajte imena i prezimena svih! Narod i radnici imaju pravo da znaju ko ih je pljačkao i zbog koga rade za mizerne plate (mislim na celu Srbiju, ne samo na kikinđane)! Svi smo mi direktno ili indirektno oštećeni kroz ovu ili ovakve privatizacije!

Milanovcanin

05.05.2015. 12:56

Hvala bogu da je uhapsen. Sad ce valjda odgovarati i za privatizaciju FAD-a iz Gornjeg Milanovca.

Sale

05.05.2015. 13:34

@Milanovcanin - Naravno da nece, ko je jos u Srbistanu odgovarao za tako nesto!? Nemoj da si naivan, to je samo marketing o suzbijanju privrednog kriminala. Sve se svodi, brani se sa slobode i slucaj zastari!

T.M.

05.05.2015. 13:03

Nisu vam to sve uvezane firme! Proverite neke farmaceutske firme i jedan poznati lanac drogerije/parfimerije!

фелдмаршал

05.05.2015. 13:05

Тај Дејан Бабић и ИТХ Група су претходно на исти овакав начин уништили ФАД у Горњем Милановцу. Задужили су га 30 милиона евра, а наметнули су радницима плате од 15 300 динара, распродали машине и опрему у старо гвожђе и довели фирму до банкрота (пропале су акције радника који их нису продали, јубиларне награде, неисплаћене плате итд). ФАД Г. Милановац преко 95% својих производа извози...

Kole

05.05.2015. 13:06

Sad je dopunjena vest i vidimo da je osumnjicen da duguje 1 milion evra poreza drzavi. Zasto drzava ne pleni njegovu imovinu i ne naplati tih 1 milion evra? Nikakve koristi nema od hapsenja. Budzet nikakve koristi nema od hapsenja.

petar

05.05.2015. 13:26

nadam se da postoje cvrsti dokazi za sve ovo. davanje pozajmica nije nedzvoljeno. ako nisu uracunaali kamate na pozajmice to vec jeste problematicno. Ali ne razumem o kojim oreskim utajama se pricaa_ jedino je kakko je ovo postavljen Toza Markovic morao da prikazujre prihode od pozajmica. Ako ih je imao onda prvi deo optuznice pada u vodu, ako nije onda nema poreske utje... nadam se da je ovo proucio neko ko poznaje i pravo i finansije jer ce se u suprotnom opet ovi svi izvuci...

venik

05.05.2015. 13:39

Koliko puta je zalozen ZITOPRODUKT - Batajnica da bi se pokupovale ostale firme (ELEKTROMETAL, ISHRANA, FAD, TOZA MARKOVIC)

Boža prorok

05.05.2015. 14:20

Sva pljačka u Srbiji je bila dobro smišljena i organizovana .Politika je tu bila samo sponzor .Ako dobro pogledamo svako u svojoj sredini ,ko se obogati i došao ni kriv ni dužan do enormno bogatstcvo .To su mahom do jučerašnji nitkovi i secikese .Vidi se da im i odelo loše stoji ,a i nakrivo sede u luksuznim đžipovima .Tuga golema !

Dusan

05.05.2015. 16:23

Opljackao je on i Elektrometal AD iz Beograda kada ga je preuzeo kao manjinski vlasnik. Isprodavao objekte, radnike najurio. Zario i palio sa 30% vlasnistva. Prevarom je na skupstini akcionara preko Delta brokera “napravio” da ima 51% vlasnickog kapitala, postavio novi upravni i nadzorni odbor, direktora firme, a svim zaposlenima dao otkaze. Trebalo bi prosiriti istragu i malo unazad. Sve sto je stekao stekao je nezakonitom otimacinom.

BIki

05.05.2015. 18:26

@Dusan - Da,da uslovljavao da se akcije prodaju preko Delta brokera a ovi da se namenski računi otvaraju kod Delta banke.Sa kapitalom Eletrometala samo u nekretninama se dobro obezbedio.

Bogdan

05.05.2015. 17:11

mada ova moja doskocica malo ima sa temom....sta je sa Elektrotehnom koja je prva opljackana i propala a imala je najbolje lokale i pozocije i u knez Mihajlovoj i Karadjordjevoj ulici,magacin na Makisu i jos mnogo posl.prostora po celoj Srbiji i bivsoj zemlji!!!!

venik

05.05.2015. 21:05

@Bogdan - Prijatelju nije u pitanju ELEKTROTEHNA vec ELEKTROMETAL lokale imali gde hoces po Beogradu. Upravna zgarada u Vlajkovicevoj br12. Babic je svoju imperiju prebacio iz Sava Centra u Vlajkovicevu kada je kupio Elektrometal otpustio oko 180 ljudi.....