Carinici su na graničnom prelazu Batrovci sprečili pokušaj da se u Srbiju nelegalno unese osam papagaja koji spadaju u red zaštićenih vrsta.

Ptice je juče u popodnevnim časovima, kako se navodi u saopštenju Uprave carina, pokušao nelegalno da prenese četrdesetogodišnji državljanin Bugarske u automobilu „Mazda 3" kojim je putovao iz Španije u Bugarsku.

Njega su nakon što se pojavio na graničnom prelazu i rekao da osim ličnih stvari nema ništa što bi trebao da prijavi za kontrolu, carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja ipak izdvojili za detaljan pregled.

Oni su tom prilikom, kako je precizirano, pronašli osam ptica koje su se nalazile u kavezima, dva papagaja na mestu suvozača, dok se ostalih šest nalazilo u gepeku vozila.

Utvrđeno je da se radi o zaštićenim vrstama i to "Ara macao", "Ara chloptera", "Amazona aestiva", "Psittacus" i "Tricchoglossus haematodus" čija se vrednost kreće u zavisnosti od vrste od nekoliko stotina do čak 1.500 evra.

"S obzirom na to da je u pitanju nelegalni prekogranični promet zaštićenih vrsta ceo slučaj je predat u dalju nadležnost policije, a ptice su po hitnoj proceduri zbrinute", ističu iz Uprave carina.