Cigarete skuplje za 10 dinara, a evo šta sve od danas ima novu cenu

E. B. TALIJAN

sreda, 01. 07. 2020. u 09:00

Цигарете скупље за 10 динара, а ево шта све од данас има нову цену

Ilustracija Foto: V. Danilov

Promenjene akcize na naftu i određene proizvode počinju da važe od danas. Alkohol i gorivo "skaču" minimalno. Hrana bez pomeranja
OD danas počinju da važe nove, uvećane akcize na naftne derivate, cigarete, cigarilose, tečnost za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića i kafu. Kako "Novosti" saznaju, to će se odmah odraziti na vrlo blagi rast cena ovih proizvoda, osim cigarata, koje će najverovatnije biti u proseku za 10 dinara skuplje, ali od druge i treće sedmice jula, u zavisnosti od proizvođača. Na osnovu ranijih korekcija cena goriva, može se zaključiti da nema pravila kako će nove dažbine uticati na njihovu visinu.

Trgovci nam otkrivaju da su od danas pojedina žestoka pića skuplja za 2,5 dinara po litru, a pivo za 50 para. Potrošači će 100 grama kafe plaćati 20 para više.

ODLOŽENA PRIMENA PRIMENA novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, a onda pomerena za još mesec dana. Ove dažbine su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prošloj godini.

U javnosti se spekuliše da bi poskupljenje goriva moglo da utiče na skok cena mnogih namirnica, ali, kako saznajemo, zasada nema osnova za takve tvrdnje. Dobavljači obično najavljuju korekciju cena pet dana unapred, a do sada na tom spisku nema osnovnih životnih namirnica. Sokovi pojedinih proizvođača će poskupeti od dva do pet dinara, ali zbog drugog razloga, skoka cene sirovine.

Duvandžije se prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. To podrazumeva da se na šest meseci uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Prilikom prošlog pomeranja, cena paklice je u proseku bila viša za deset dinara, a očekuje se da će tako biti i ovoga puta. Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan. Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije.Komentari (6)

Andja

01.07.2020. 09:36

I u Evropi je tako. Mada, zdravlje nema cenu, nadam se da ce se mnogi okrenuti zdravlju i ostaviti cigarete...

Иронија шупље демагогије

01.07.2020. 15:48

@Andja - И плате су овде дословно онакве "као и у Европи", па ово беспоштедно харачење свако има "потпуно смсила и логике", под условом да сте болесни од тешког облика аутизма...

Blagoje

02.07.2020. 11:31

@Andja - Znaju oni sta rade, nikad se ne dizu cene drasticno visoko, da nebih izazvali revolt gradjana . Nego po malo ali sigurno.Do kraja godine jos nekoliko poskupljenja i eto pobecanje od 10%.

DzSvetac

01.07.2020. 10:54

Што се мене тиче на цигарете и алкохол и треба одрапити порез ...то пола динара на пиво је смешно треба дићи барем ко и за цигарете десет динара по флаши !!!

Smoker

01.07.2020. 11:01

Nekada su cigarete od čistog duvana ili orahovog lista služile da se covek opusti, predahne, popriča s covekom i sklopi posao ili otera insekte. U nase doba cigareta je od rekreativne droge postala skup otrov za odlozeni suicid i aerozagadjenje. Koliko smiruje toliko uznemiruje. Odvikavanje od nje skupo i neizvesno jer se u mozgu stvori centar za bolesti zavisnosti. Čime covek da se opusti a da tome ne popusti, da ga ne uzmu pod svoje lekari,travari, prodavci magle i ideologija koje ga opijaju?

Misko

01.07.2020. 16:18

Umesto da drzava racionalizuje svoje funkcionisanje ona se navalila na ledja gradjana. Lako je ziveti na tudjoj grbaci.