Republički gedoetski zavod tokom vikenda, obavio je obradu i analizu svih pristiglihkupoprodajnih ugovora nakon završetka vanrednog stanja i utvrdio dase tržište oporavilo iznenađujuće brzo. Za samo desetak dana broj prometovanih nepokretnosti se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja.


U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnost se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 04. do 10. maja.


Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanjakapitala. Nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa.


Tokom 2019. godine čak 70% stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih30% je plaćeno iz kredita.Tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, odnos je bio približno 50% za keš i 50% na kredit.


Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti.