Počinju polaganja u auto-školama: Obuka samo pod punom zaštitnom opremom

E. B. TALIJAN

07. 05. 2020. u 11:03

Deo auto-škola počeo sa redovnim polaganjem ispita, u Beogradu od petka. Četiri kvadrata po osobi obavezna u prestonici za pisani test

Почињу полагања у ауто-школама: Обука само под пуном заштитном опремом

REDOVNO polaganje teorijskog i praktičnog dela ispita u auto-školama u Beogradu počinje u petak, uz obavezno poštovanje svih mera zaštite i za kandidate i za instruktore, saznaju "Novosti". Nova pravila, čiji je cilj da zaštite zdravlje ljudi, donose i nove probleme. Škole u prestonici moraju da obezbede četiri kvadratna metra po osobi za polaganje teorijskog ispita. To znači da će im biti potrebno znatno više termina da bi organizovali proveru znanja, a koliko više, to zavisi od veličine učinioce koju imaju i broja polaznika koji polažu test. U toku dana će sedam kandidata moći da izađe na praktični deo ispita.


Prethodno je od 21. aprila, ublažavanjem protivpandemijskih mera, omogućeno održavanje obuke. Lokalne policijske uprave procenjuju situaciju na terenu i daju precizna uputstva školama, objašnjava za naš list Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.


- U nekim lokalnim samoupravama u Srbiji je već dozvoljeno polaganje ispita i održava se pod punom zaštitnom opremom - kaže Rašeta. - S druge strane, u nekim gradovima i mestima još uvek nemaju odobrenje policijske uprave za to. Negde u učinici može da bude i 10 kandidata, a negde samo dvoje, zavisi od tumačenja lokalne policije.


Sve škole su dužne da se pridržavaju zaštitnih mera i tokom obuke i za vreme polaganja ispita. Miljan Marković, direktor beogradske auto-škole "Bulevar", kaže za "Novosti" da poštuju preporuke.


- Ispred učionice imamo dezo-barijeru, redovno dezinfikujemo sve predmete i provetravamo prostorije, a maske i rukavice nose svi, kandidati, predavači i instruktori - ističe Marković. - Posle svakog časa dezinfikujemo i vozila i simulator na kojima obavljamo obuku.


Za sve škole, koje su bile zatvorene duže od mesec dana, ovo je bio posebno težak period, ali situacija ni sada nije znatno bolja. Problem u većim gradovima, posebno Beogradu, jeste i dolazak kandidata na pohađanje obuke, jer to mogu samo oni koji stanuju u blizini ili imaju nekog da ih doveze. Gradski autobusi u prestonici, u prvoj fazi, prevoziće samo zaposlene tako da ni ta okolnost neće popraviti situaciju.


- Zasada nam dolaze oni koji su u blizini, a to je polovina polaznika naše škole - objašnjava Marković. - Imamo dvoje kandidata koji pešače po 45 minuta u jednom pravcu da bi iz drugog kraja grada došli na časove. Ne znamo šta će biti. Nama je jedina želja da se sve, ne samo što se tiče posla nego i života uopšte, što pre vrati u normalu.


OGROMAN GUBITAK


MLADEN Rašeta iz PKAŠS ističe za naš list da škole imaju ogroman gubitak zbog situacije izazvane širenjem virusa korona. Oko 70 odsto škola je konkurisalo za pomoć koju dodeljuje država, dok se 30 procenata nije usudilo na to, zbog neizvesne budućnosti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ana

07.05.2020. 11:31

Sve je to super, ali kako će bilo ko da dodje do auto škole, jer ne rsdi prevoz, već samo za zaposlene?