EU odvojila 3,3 milijarde evra za pomoć Zapadnom Balkanu, čeka se 6. maj

Tanjug

29. 04. 2020. u 14:21

ЕУ одвојила 3,3 милијарде евра за помоћ Западном Балкану, чека се 6. мај
U pitanju je finasijska podrška, mobilisana delom kroz zajmove Evropske investicione banke, a namenjena rešavanju posledica pandemije KOVID19
Evropska komisija objavila je da je za podršku Zapadnom Balkanu određeno 3,3 milijarde evra.

U pitanju je finasijska podrška, mobilisana delom kroz zajmove Evropske investicione banke, a namenjena rešavanju posledica pandemije KOVID19.

"Imamo posebnu obavezu da pomognemo Zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost sigurno u EU", kaže predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji su u okviru prireme za video konferenciju lidera EU i Zapadnog Balkana zakazane za 6. maj usvojili paket za Zapadni Balkan koji treba da pomogne regionu u rešavanju trenutnih zdravstvenih i humanitarnih probelma izazvanih pandemijom, ali i da pomogne u drušveno ekonomskom opravku regiona.

U Komsiji kažu da je u pitanju ”pojačana pomoć” u odnosu na već najavljivana sredstva koja sada, zajedno sa pozajmicama Evropske investicione banke, iznose preko 3, 3 milijarde evra.

Kao dadatak na ovaj paket, u Evropskoj komisiji najavljuju da će 6. maja na video konferenicji lidera EU i Zapadnog Balkana predstaviti okvire Ekonmsko investicionog plana za region koji bi grebalo da bude usvojen kasnije tokom 2020. godine.

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da će budući Ekonomsko investicioni plan ”brže doneti konkretnu korist za građane Zapadnog Balkana.

”Naš posao se nastavlja pripremom ekonomsko-investicionog plana za region koji će biti namenjen sanaciji teških ekonomskih posledica krize, meodernizaciji privreda u regionu, ali i biti podrška reformama i zatvarnju razvojnog jaza”, kaže Varheji.

U Evropskoj komsiji naglašavaju da se od zemlja regiona očekuju opipljivi rezulatati u primeni reforomi i jak fokus na vladavinu prava, funkcionisnaje demokratskih institrucija i javnu adminsitracije.

Dodaje se da će se dugoročni oproravak regiona zasinivati na povezivanju u oblasti transporata i energetike, rešavanju izazova sa kojima se suočavaju mladi u regionu, ali i na podršci zelenoj i digitalnoj tranziciji.

”Zajedno ćemo prebroditi i ovu krizu i oporavak. I nakon toga nastavićemo da podržavamo region, uključujući reforme potrebne na njihovom EU putu jer će oporavak biti uspešan samo ako zemlje nastave da ispunjavaju preuzete obaveze”, kaže fon der Lajen.

U Komisiji zaključuju da je neophodno dalje raditi na efikasnijem povezivanju ekonomija na zapadnom Balkanu kako u okviru regiona tako i međusobno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije