“Zatrpaće nas PRAZNE flaše“: Mali trgovci ZABRINUTI zbog predloga za uvođenje kaucije na plastiku

E. B. TALIJAN

04. 03. 2020. u 14:07

“Затрпаће нас ПРАЗНЕ флаше“: Мали трговци ЗАБРИНУТИ због предлога за увођење кауције на пластику

Foto A.Stevanović

Mali trgovci zabrinuti zbog predloga ministarstva životne sredine za uvođenje kaucije na plastiku

BURA koju je poslednjih dana u javnosti izazvalo uvođenje sistema plaćanja kaucije za jednokratnu ambalažu prelila se u utorak na javnu raspravu na kojoj je predstavljen Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu. Ocenjeno je da je predlog "preuranjen, nedovršen i da stvara velike probleme u implementaciji".

Na skupu, koji je održan u Privrednoj komori Srbije, tenzije je donekle umirila najava Ministarstva za zaštitu životne sredine da predloženo rešenje nije konačno i da će Radna grupa nastaviti da se sastaje kako bi definisala model koji će biti prihvatljiv i za privredu i za građane. Još nije jasno ko će snositi finansijski teret funkcionisanja depozitnog sistema, jer će se to tek definisati u daljem radu na predlogu.

Predstavnici trgovaca, industrije, operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom i recikleri, istakli su da su iznenađeni objavljivanjem Nacrta, jer Radna grupa nije završila posao, kao i da ključni zaključci koji su doneti na ovom telu nisu usvojeni. Najvažniji zahtev je bio da se prvo uradi detaljna analiza efekata uvođenja depozitnog sistema, a tek nakon toga izmene zakona i podzakonska akta. Zato su zatražili da se vrate za sto i nastave gde su stali.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović upozorio je da su mali trgovci u panici.


Pročitajte i: Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu


- Pitaju kako će u 50 kvadratnih metara da smeste veliki aparat za ambalažni otpad - naveo je Malinović. - Više od 80 odsto objekata u maloprodaji je manje od 200 kvadrata ukupne površine, a ne samo prodajnog prostora. Predlog je nedorečen, neuređen i stvara velike probleme u implementaciji.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Filip Abramović, rekao je da predloženo rešenje nije konačno i da će Radna grupa nastaviti sa radom nakon završetka javne rasprave, koja traje do 12. marta. Istakao je da je cilj Ministarstva da se teret uvođenja depozitnog sistema ne prevali ni na građane, niti na privredu.

- Hoćemo da napravimo finansijski sistem koji će svi da prihvate i da prikupljaju otpad, kako bi se smanjila njegova količina i zaštitila životna sredina - rekao je Abramović. - Nije mi jasna zabrinutost privrede i gde je u Nacrtu bilo kakav teret na vašu štetu.

Malinović mu je odgovorio citirajući odredbu u predloženom rešenju, prema kojoj krajnji snabdevač, odnosno prodavac, mora da naplati kauciju za jednokratno pakovanje, kao i da prihvati ambalažu kada je potrošač donese i da mu vrati naplaćeni iznos.

- Ovo je blokada čitavog sistema maloprodaje - istakao je Malinović. - To znači da sa bilo kojom ambalažom svako može da ode u "STR Žika" i da traži novac.

Abramović je odgovorio da ne tvrdi da je to idealan prvi nacrt i da će se rad na rešenjima nastaviti.


REŠENjE NA BRZINU

IZVRŠNI direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić upitao je - zašto se žurilo sa objavljivanjem Nacrta.

- Neophodno je da Radna grupa nastavi rad, da se ova oblast uredi na pravi način, a ne ad hok, odlukom ministra - kazao je Ljubić. - U predlogu su sada samo opšta mesta, a sve što je ključno ostavljeno je da se reši podzakonskim aktima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Naelektrisani miš

04.03.2020. 14:17

Vratiti staklenu i alukartonsku ambalažu gde god to može. Izbaciti plastiku i eto rešenja.

Tarabic

04.03.2020. 14:24

kraj potrašačkog gradjanskog društva. Još kad za tri četri godine nastupi prvi energetski udar biće igranka i plata od 900 evra.

DzSvetac

04.03.2020. 14:30

Ček a što bi se otpad vraćao u prehabene prodavnice , pare idu na jednu šifru po tom osnovu ...a otkupni centri se naprave po opštinama i mesnim zajednicama ...kartice svuda funkcionišu !!!

budja Topola

04.03.2020. 14:40

Treba da se nabave kontejneri koji kada ubacite ambalažu dobijete vaučer na koji imate popust za kupovinu, a ne neke kaucije i gluposti !!??

Ружа Румена

04.03.2020. 14:47

За будућност ПЛАНЕТЕ је боље да затрпавају трговце него реке и природу.А пошто наш народ неће да ради ништа што се дебело не исплати предлажем - за стаклену амбалажу кауција 300 динара,за пластичну 200 динара а за металну 100 динара,по комаду.Једино тако ће нам и природа и реке,језера , ПЛАНЕТА остати и чисте и здраве.И што је најважније то је за потрошаче потпуно бесплатно - уз само мали ТРУД.

Раде

04.03.2020. 14:52

А што ће природу и нас затрпати то их брига! Нека врате стакленке и биће све боље!

Nenad

04.03.2020. 15:30

Naravno da nece da vas zatrpaju zato sto svaka radnja treba da ima presu a to ce da vam obezbedi drzava ili proizvodjaci i problem resen. Jedino mislim da ne treba kaucija da se naplacuje vec kad koliko flasa ubacite u presu izadje vam racun sa toliko dinara i sa istim umanjite racun u prodavnici i gotovo. Bolje u prese nego u reke i paliti pvc ambalazu. Mnogo je sve prljavo oko nas, deponije gde god se okrenes. Sportski pozdrav.

Lili Vu

06.03.2020. 08:09

Mali trgovci uzurpiraju trotoare i parkinge ispred svojih lokala, parkiraju kombi-olupine sa laznim tablicama i koriste ih kao magazin, jos uvek "gospojama" pakuju 10 artikala u 10 kesa, a uzto nemaju pojma sta i odakle prodaju ! Prodaju alkohol u limenkama i flasama koje pijanci lupaju od fasade, En pijanci ulricu em krntije-frizideri i ventilatori malog prodavca klepcu nocu i remete mir ! A vala ima ih tih "Malih Trgovaca" na svakih 20 m !