Na kasu samo sa mobilnim: Narodna banka Srbije predstavila plaćanje skeniranjem QR koda

B. CARANOVIĆ

petak, 28. 02. 2020. u 08:53

На касу само са мобилним: Народна банка Србије представила плаћање скенирањем QR кода

Prvu transakciju obavila je Jorgovanka Tabaković Foto N. Skenderija

Instant plaćanje sada samo preko Banke Poštanske štedionice

GRAĐANI Srbije od račun u trgovini mogu da plate i preko mobilnog telefona! Prvu ovakvu kupovinu, instant plaćanja robe i usluga na prodajnim mestima trgovca obeleženim oznakom "IPS" putem skeniranja QR koda, obavila je guvernerka Narodne banke dr Jorgovanka Tabaković. Ovaj način plaćanja trenutno je moguć u 320 prodajnih objekata trgovinskog lanca "Merkator S" - "Rodi", "Idei" i "Merkatoru" i klijentima Banke Poštanske štedionice Beograd.

Po rečima guvernerke NBS dr Jorgovanke Tabaković, reč je o projektu od nacionalnog značaja, čiji je nosilac Narodna banka Srbije, a kupovina mobilnim telefonom, bez knjiženja transakcije, brža je, efikasnija i jeftinija.


PROČITAJTE JOŠ: Potpisan ugovor sa Novom Ljubljanskom bankom o kupoprodaji akcija Republike Srbije u Komercijalnoj banci


- Za razliku od platnih kartica, novac se prenosi na račun trgovca u realnom vremenu u svega nekoliko sekundi, što je najveća prednost iz ugla trgovaca - kaže dr Tabaković. - A kupac ima iste pogodnosti po pitanju reklamacije i sigurnosti kao kod ostalih načina plaćanja. Ova transakcija predstavlja jedan od najznačajnijih projakata NBS, na kom mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje Evrope i sveta.

U narednim mesecima, očekuje se da ova opcija plaćanja bude moguća i preko drugih banaka i u drugim trgovinama. Tada će nova usluga - instant plaćanje mobilnim telefonom na prodajnom mestu trgovca, pomoću aplikacije za mobilno bankarstvo u koju je integrisan IPS QR kod NBS, automatski biti uključena u mobilnu aplikaciju banke, koja se koristi za m-banking.

Osim Banke Poštanske štedionice, odobrenje NBS dobile su i Komercijalna banka, AIK banka, Erste banka, Kredi agrikol, Eurobanka, NLB banka i Direktna banka i one će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike. Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na Google Play Store i App Store.


PRVI

AJVAR, slatko od jagoda i kačkavalj "Ukusa Srbije" prvi su proizvodi u Srbiji koji su plaćeni mobilnim telefonom. Kupila ih je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ivan

28.02.2020. 17:55

Gospodjo Jorgovanka, zašto žurite da reklamirate Hrvatske firme u Srbiji.Kao da je samo to falilo ljudima pa ce sada vise da kupuju.i koliko je vasa naknada za ovu reklamu.