ČITAV sukob između kompanija "Junajted grupa" i "Telekom Srbija" nema veze sa kanalom N1, već sa Sport klubom, i to je jasno. Ali je urađena odlična politička kampanja, koju je N1 napravio od poslovnog spora između dve kompanije i tako napravio pitanje slobode medija, što to uopšte nije. Nisam imala nameru da se mešam u poslovni spor, ali sam to učinila u onom momentu kada je počela politička kampanja da se vidi N1.

Ovako je na konferenciji za novinare prokomentarisala situaciju između "Telekoma Srbije" i "Junajted grupe" premijerka Srbije Ana Brnabić. Kako je dodala, "Telekom Srbija" je molio "Junajted grupu" da nastavi sa emitovanjem kanala dok se ne završe pregovori, cena je bila prihvaćena, ali ne i svi uslovi.

- Neću se mešati u poslovni spor, ali je "Junajted grupa" odlučila i izričito naredila "Telekomu Srbije" da ugasi sve njihove kanale, uključujući i N1 - rekla je Brnabićeva. - Dakle, niko ni iz vlasti, ni iz "Telekoma" nije to uradio. Traženo je da se emitovanje nastavi, uz plaćanje, ali je odluka "Junajted grupe" bila da se to ne uradi i da to nema nikakve veze sa slobodom medija. Smatram da treba da se vidi N1. Zato i apelujem na "Junajted grupu", ali i na "Telekom Srbije", da omoguće da se vidi kanal N1. Ali ste vi sa N1 napravili "lažnu vest". I zna se da niko nije zabranio N1 zbog cenzure.

Na konstataciju novinara N1 da "Telekom Srbije" ne želi da prihvati ponudu da N1 bude emitovan po tržišnoj ceni, jer je to u javnom interesu, premijerka Brnabić kaže da se "Telekom" borio da ga emituje sve dok se ne razjasne stvari oko novog ugovora.

U kompaniji "Junajted medija" su rekli da su ponudili za celu "Telekomovu" mrežu sve svoje kanale, koje su i do sada emitovali, uključujući N1 i Sport klub. I da bi to građani mogli i sami da vide da je objavljena cela prepiska između kompanija.

- Oko 300.000 domova je ostalo bez kanala "Junajted medije" i sada žele da okrive našu kompaniju, koja svakako ima interes da njene kanale vidi što veći broj korisnika - kažu u "Junajted grupi". - Ne želimo da pregovaramo sa nepostojećom firmom "Supernova" kako "Telekomova" fantomska firma ne bi piratski zloupotrebila naš signal. To je zapravo zahtev koji se podmeće kao neistina o ograničavanju teritorija. Mi preko medija nećemo ugovarati i voditi sastanke sa "Telekomom". Objava ovih "odabranih" delova upravo pokazuje ispravnost naše odluke da ne potpišemo ugovor sa nepostojećom firmom "Supernova".

Kao razlog zbog čega nisu hteli da dozvole "Telekomu" i firmama koje posluju pod brendom "Supernova" emitovanje njihovih kanala, koje bi plaćali kao i ranije, dok ugovor ne obnove, u "Junajted grupi" kažu da je poslovni aranžman sa firmama koje je preuzeo "Telekom" istekao i da te firme ne mogu da nastave besplatno da distribuiraju njihove kanale. U "Telekomu" su ranije izjavljivali da oni nisu hteli da to besplatno koriste, već da plaćaju po ceni po kojoj su i ranije plaćali, dok se ne dogovore o novim uslovima.

- Nismo "samoukinuli" naše programe, kako "Telekom", a, nažalost, i državni zvaničnici ističu, već smo upravo od njih tražili legalan ugovor, odbijajući kao pregovarača nepostojeću firmu "Supernovu" - govore u "Junajted grupi". - Da je "Telekom" ikada želeo da se dogovori, mnogo ranije bi pristupio pregovorima. Po zakonu su morali svoje korisnike da obaveste mesec dana pre isključenja signala da će nestati naši programi. Poslovnu saradnju nismo prekinuli kada smo na to imali svako pravo, još pre godinu dana, kada se zvanično promenilo vlasništvo nad operatorima po Srbiji i kada ih je sve kupio "Telekom" po vrlo netransparentnim okolnostima. Nismo je prekinuli ni krajem godine, kada je istekao poslednji ugovor sa jednom od firmi koja je sada u sistemu "Telekoma", već posle 17 dana.

KOMISIJA: POSTUPAK U TOKU

KOMISIJA za zaštitu konkurencije u toku postupka i rada na aktuelnim predmetima nije u mogućnosti da to javno komentariše ili da daje izjave u vezi sa tim. O konačnom ishodu postupanja Komisije, javnost će biti blagovremeno obaveštena na zakonom propisan način, navode u svom saopštenju.