СОЧИ - Русија ће обезбедити Србији довољно гаса без обзира на исход разговора између Русије и Украјине по питању транзита руског гаса, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је за то данас добио уверавања од руског председника Владимира Путина.


"Ми у Србији имамо једна велики проблеме, а тиче се снабдевања гасом пошто не знамо како ће тећи то све са Украјином. Људе у Србији хоћу данас да умирим, добио сам уверавања председника Путина и Милера (из Гаспрома) да ћемо моћи да купимо додатне количине руског гаса са територије и неких других земаља и да са сигурносћу можемо да чекамо и извесношћу први и други квратал следеће године, без обзира на то како ће тећи разговори између Русије и Украјине", рекао је Вучић.


Истиче да се због тога много сигурније осећа и да зато не може осмех да сакрије.


"Хвала Путину и руским пријатлејима на томе", поручио је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Русије.


Како је Вучић рекао, грађани Србије ће имати довољно гаса захваљујући данашњим разговорима са Путином и оним што је руски председник рекао.


"Ми гас плаћамо редовно и што се гаса тиче ми смо то решили", додао је Вучић.


Председник Путин је рекао да Русија само повећава испоруке и да имају историјски максимум испорука у Европу.


На питање шта ће се десити у случају да буде прекинут транзит руског гаса кроз Украјину, Путин је рекао да је Русија спремна да очува украјински транзит и да се о томе разговара, као и да то није тајна.


"Једино што услови украјинске стране нису прихватљиви за нас, али то је почетак преговора и надам се да ћемо усагласити ставове. Србији ће бити обезбеђен гас, у сваком случају, по другим неким рутама. Питање које смо данас разматрали је повећање испоруке Србији због раста привреде, јер су потребе Србије веће сваке године и ја желим да честитам срском руководству и председнику Србије", поручио је Путин.


И без украјинског транзита ми ћемо моћи да повећамо испоруку за Србију, додао је Путин.


Што се тиче учешћа Србије у пројекту Турски ток, Путин каже да је он могућ.


"Ми смо спремни. Српски део гасовода од границе Бугарске до Мађарске скоро је спреман и 90 одсто је већ постављено и 85 одсто Србија је већ спремна. Питање је у транзитним станицама, али оно што ми видимо без обзира на бројна уверавања и молбе руске сртране, јесте да се обезбеди исопурка кроз Турску и Бугарску. Видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију пројекта на својој територији".


Путин додаје да се Русија више пута обраћала Бугарској да реализује Турски ток, али да бугарско руководство вероватно, под притиском, не жури са тим.


"Видећемо како ће се даље реализовати тај пројекат на бугарској територији.


Ако бугарско руководство не жели тај ток ми ћемо наћи друге могућности на југу Еворпе. Са Србијом имамо и друге заједничке пројекте не само испоруку гаса. То су наше нафтно-гасне комапније које раде и оне ће повећавати улагање, а имамо и друге планове. Чини ми се да смер сарадње има јако добру перспективу", закључио је Путин.