Do kraja nedelje počinje gradnja autoputa Sremska Rača - Kuzmin

Tanjug

28. 08. 2019. u 13:33

До краја недеље почиње градња аутопута Сремска Рача - Кузмин

Foto Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović održala je u vladi pripremni sastanak sa turskom kompanijom Tašjapi o izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović održala je danas u vladi pripremni sastanak sa turskom kompanijom Tašjapi o izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin i najavila da će do kraja ove sedmice početi pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja autoputa Beograd - Sarajevo.

"Tašjapi počinje pripremne radove, a zatim i radove, na deonici za koju je dobio građevinsku dozvolu, za izgradnju autoputa između Beogada i Sarajeva. To je važan korak", rekla je Mihajlović Tanjugu posle sastanka.

PROČITAJTE JOŠ - Više od 100.000 vozila prošlo auto-putem Miloš Veliki

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Podsetila je da je komercijalni ugovor sa Tašjapijem potpisan u decembru 2018. i da je završeno sve što je neophodno da bi radovi mogli da počnu.

PROČITAJTE JOŠ -  Moravski koridor gradiće Amerikanci

Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu da rade i za radnike je napravljen kamp.

"To je pravi simbol i dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i prijateljskih odnosa dva predsednika Srbije i Turske. Očekujem u oktobru i predsednika Turske Erdogana, koji će posetiti to gradilište", rekla je Mihajlović.

Tašjapi, dodaje, radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi deo prstena ka BiH, a to je doenica Požega - Kotroman u dužini od 63 km, a procenjena vrednost tog dela je oko 800 miliona evra.

"Sa Tašjapijem počinjemo uskoro i rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin, nadamo se da ćemo na jesen i to pokrenuti", dodala je potpredsednica vlade.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)