Fijatov SUV iz Šumadije

M. ĐOŠOVIĆ

sreda, 29. 05. 2019. u 16:02

Фијатов СУВ из Шумадије

"Fijat-Krajsler automobili Srbija"

Eventualno spajanje FKA i "Renoa" neće suštinski uticati na rad Fabrike automobila u Kragujevcu. Neosnovana zabrinutost radnika za opstanak kompanije, uveravaju u menadžmentu

OPERATIVNOM menadžmentu kompanije "Fijat-Krajsler automobili Srbija" u Kragujevcu su kolege iz Torina nezvanično saopštile da eventualno spajanje FKA i "Renoa" neće suštinski uticati na plan rada fabrike u centru Šumadije do 2022. godine, saznaju "Novosti". Spremnost montažnih traka za serijsku proizvodnju novog modela proveravaće se već krajem ove godine, kako bi novi model, u punom kapacitetu, mogao da se proizvodi 2020. godine.

Parametri za proizvodnju novog automobila, koji su se u više navrata proveravali na montažnim trakama u Kragujevcu, ukazuju da "Fijat" u ovoj fabrici planira proizvodnju SUV terenca, najverovatnije na bazi "punta" ili modela "tipo". Operativci grupacije iz Torina, koji su u prethodnom periodu "skenirali" ovdašnju fabriku, podelili su ta mišljenja sa kolegama iz Kragujevca, uz napomenu da im planovi top-menadžmenta FKA nisu poznati.

Za sve učestalije medijske dezinformacije o radu i opstanku ove kompanije u Srbiji, članovi operativnog menadžmenta nezvanično kažu da bi bile smešne da ne unose zabrinutost među radnike. Podsećaju da su čelnici kompanije u drugoj polovini prošle godine zaposlenima jasno saopštili da je fabrika u Šumadiji "obuhvaćena" planom proizvodnje ove grupacije u narednih pet godina, te da su neozbiljne tvrdnje da će neko zatvoriti najmoderniju fabriku u grupaciji, u koju je uloženo skoro milijardu i po evra.

Pročitajte još - "FCA Srbija" bez premca na tržištu lakih komercijalnih vozila

Radnike je zabrinula i nedavna "informacija" prema kojoj će čelnici kompanije od nadležnog ministarstva uskoro zatražiti saglasnost da zaposleni još 95 dana budu na plaćenom odsustvu.

- Uz podnošenje zahteva za odobrenje više od 45 dozvoljenih radnih dana na plaćenom odsustvu, potrebno je i mišljenje sindikata, a nama takav zahtev nije dostavljen - kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata FKA Srbija. - Zaposleni su zabrinuti, jer su tu informaciju objavili pojedini mediji.

Radnici su u toku ove godine 30 dana već bili na plaćenom odsustvu. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, postoji mogućnost da do kraja godine broj dana na plaćenom odmoru bude nešto duži od zakonom dozvoljenog perioda, ali to skoro sigurno, tvrde čelnici fabrike u Kragujevcu, neće biti još 95 dana.

Pročitajte još - Radnici kragujevačkog ''Fijata'' se vraćaju u proizvodnju

IDU ZA VEĆOM PLATOM

JEDAN broj zaposlenih u "FKA Srbija" je krajem prošle i u toku ove godine napustio fabriku i novi angažman našao u drugim inostranim kompanijama, pre svega u nemačkom "Simensu". Gradom se prenose glasine da se na taj korak odlučuju zbog zabrinutosti za opstanak kompanije. Radnici nerado pričaju o svojoj odluci, ali većina tvrdi da ključni motiv nije nesigurnost u "Fijatu", već bolje radno mesto i veća plata u novoj firmi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije