Nema brige za korisnike Huaveja u Srbiji

P. Ž./Agencije

22. 05. 2019. u 12:07

Usluge kineskog giganta u našoj zemlji bez posledica. Državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić veruje da je sukob sa “Guglom” kratkoročan i prolazan

Нема бриге за кориснике Хуавеја у Србији

Foto Tanjug/Ap

SUKOB gigantskih razmera između američke administracije i kineske kompanije "Huavej" neće imati negativne posledice po korisnike usluga ovog giganta u Srbiji, istakla je državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić.

Nakon prvobitne najave da "Gugl" prekida sve veze sa "Huavejom", američki gigant, ipak, planira nastavak saradnje sa kineskim gigantom, najmanje u narednih 90 dana.

- Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i koja se nalazi u okviru inicijative "Pojas i put" - rekla je u sredu Matićeva ističući da Srbija čak planira unapređenje saradnje s "Huavejom".

Državna sekretarka naglašava da se odnosi dve velike sile, Kine i SAD, prelamaju preko kineske kompanije i ističe da veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

- "Huavej" je jedan od najvećih brendova u Srbiji. I ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni - tvrdi Matićeva. - Ova kineska kompanija sa više od 40 zemalja ima ugovore na sprovođenju najrazličitijih projekata. Od toga čak 23 zemlje Evropske unije imaju saradnju s "Huavejom", i oni bi trebalo da budu zabrinutiji.

I PANASONIK PREKIDA SARADNjU SA HUAVEJOM

Japanska multinacionalna kompanija Panasonik odlučila je da suspenduje isporuku određenih komponenata kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavej, nakon što su SAD uvele toj kompaniji restrikcije na izvoz.

"Broj proizvoda koji su pogođeni (tom odlukom) je ograničen i teško da će biti ikakvog uticaja na zaradu", tvrdi neimenovani predstavnik Panasonika.

Prema navodima sajta "Nikei Ejžan Rivju", komponente koje su u pitanju su povezane sa pametnim telefonima.

Panasonik isporučuje delove za telefone Huaveja.

Prethodno je danas britanski prizvođač čipova ARM saopštio da se pridržava odluke SAD-a kojom je kineskom Huaveju blokiran pristup američkoj tehnologiji.

Huavej, kao i Epl i proizvođač čipova Kalkom, koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora za napajanje svojih pametnih telefona.

Bi-Bi-Si je ranije danas preneo da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huavejem nakon što su SAD dodale tu kompaniju na "crnu listu" preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Aleksandar A.

22.05.2019. 12:29

Retko kada imam komentar na bilo koga iz vlasti... Ali, žena koja odiše pristojnošću, vedrinom, kulturom i pravom ženstvenošću i lepotom. Uživanje je kada dođe u radnju u kojoj radim da je uslužim, žena je van ovog vremena.

Србин пише ћрилицом

22.05.2019. 12:52

Како неће? Поскупеће гориво. Било које дешавање у свету утиче на формирање цене горива у Србији.