KOMPANIJA CarGo, zajedno sa 15 preduzetnika koji su predstavnici alternativnih vidova prevoza, predala je Komisiji za zaštitu konkurencije Inicijativu u kojoj pozivaju da se pokrene postupak ispitivanja povrede konkurencije "zbog udruživanja taksista u kartel".

Kako je pojasnio direktor kompanije CarGo, Vuk Guberinić, Inicijativa je podneta protiv tri udruženja - Saveza taksi udruženja Srbije (SATUS), čiji je zastupnik Aleksandar Bjelić, Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograd koje zastupa Vlado Bulatović i Ugovorne privredne taksi komore Srbije čiji je predsednik Saša Knežević.


PROČITAJTE JOŠ: Zabrana za reklame CarGo

- Imamo dokaze da su ta tri udruženja između sebe formirala kartel koji eleminiše svakog pojedinačnog učesnika na tržištu koji nije taksi - kazao je Guberinić. - U pisanju Zakona o prevozu putnika učestvovali su samo njihovi predstavnici, ali ne i predstavnici alternativnih vidova prevoza ili korisnici.

Naveo je da se Udruženje CarGo poslednjih meseci suočava sa velikim pritiscima, a poslednji je to što im je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zabranilo oglašavanja na televiziji i bilbordima, čak i reklamiranje loga.

Iz resornog ministarstva kažu da je republička tržišna inspekcija donela rešenje o zabrani oglašavanja jer se pritom reklamira i preporučuje korišćenje aplikacije.

foto K.Mihajlović

- Preko nje se mogu ugovoriti, naručiti i platiti usluge prevoza putnika koji po svojim karakteristikama odgovara taksi prevozu. Radi se o subjektu koji pruža uslugu taksi prevoza, a ne poseduje odobrenje nadležnog organa. Tržišna inspekcija je obavila nadzor na osnovu dopisa koji nam je dostavila Gradska uprava grada Beograda. Naveli su da CarGo nije podnosio zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, i ne poseduje odobrenje za obavljanje taksi prevoza izdato od nadležnog Sekretarijata - kažu u Ministarstvu.


PROČITAJTE JOŠ: CarGo: Protest dok ne sednemo za sto

"INTERVENTNO" ODUZIMANjE

DIREKTOR kompanije CarGo, Vuk Guberinić, optužio je predstavnike taksi udruženja da čak koordinišu akcijama inspektora i policije pri oduzimanju njihovih vozila.

- Poslednji put vozilo je oduzeto uz dve interventne jedinice policije, naoružane cevima koje su opkolile i nanišanile vozilo člana udruženja, dok je sa strane koordinisao Aleksandar Bjelić - rekao je Guberinić.