Popović: Za tri godine izvoz IT-a biće dve milijarde evra

Tanjug

četvrtak, 28. 03. 2019. u 15:02

Поповић: За три године извоз ИТ-а биће две милијарде евра

Foto D. Milovanović

Izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini bio je oko 1,15 milijardi evra, a za samo tri godine dostići će dve milijarde evra

Izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini bio je oko 1,15 milijardi evra, a za samo tri godine dostići će dve milijarde evra, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je uručio glavnu nagradu portala eKapije za investiciju godine.

Popović je rekao da je IT industrija u Srbiji prvi put u istoriji u 2018. zabeležila veći izvoz nego Fijat i Smederevska železara koji su, kaže, do sada bili lideri u izvozu.

"To je izvoz srpske pameti", poručio je Popović i naveo da sa rastom IT sektora od 25 do 39 odsto samo za tri godine Srbija će dostići izvoz u toj oblasti u iznosu od dve milijarde evra.

PROČITAJTE JOŠ - Od ideje do realizacije i plasmana proizvoda uz pomoć EU

Naveo je da su plate u IT sekotru visoke, te da i to direktno utiče na potrošnju i na BDP.

Pored poljoprivrede, građevinske industrije i dela mašinogradnje, Popović kaže da je najveći doprins rastu BDP daje inženjerstvo, IT usluge i sve vezano za nove tehnologije.

"Inženjeri su nosioci inovacija u Srbiji. Srbija južno od Minhena i Beča ima najbolje inžzenjere. Moramo učiniti sve da ih imamo što više, da preko 51 odsto upisanih na fakultete u Srbiji budu na tehničkim fakultetima", rekao je Popović.

PROČITAJTE JOŠ - Popović: Imamo najbolje inženjere u ovom delu Evrope

Odao je priznanje univerzitetima u Srbiji, posebno fakultetima tehničkih nauka i matematike.

"Budućnost za svu našu decu biće najviše u tehničkim naukama. Inženjeri su najveće bogatstvo koje Srbija ima i moramo da ih negujemo", kaže ministar, koji je Baby food factory, fabrici dečje hrane, uručio nagradu eKapije za investiciju godine u Srbiji "Aurea 2019".

U konkurenciji za glavnu nagradu bilo je osam kompanija, a Popović kaže da je svaka koja je ušla u finalni izbor zaslužila nagradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

f

29.03.2019. 11:05

pa, posto ste vi sve to preuzeli sad, mislim da ce za tri godine biti NULA ... iselice se i oni koji su do sada izdrzali da ostanu