Mali: Dobitak državnih preduzeća veći od 20 milijardi

Tanjug

04. 03. 2019. u 19:49

Мали: Добитак државних предузећа већи од 20 милијарди

Foto Arhiva VN

Državna preduzeća su zahvaljujući strukturnim reformama, od 70 milijardi dinara gubitka, ostvarila dobitak veći od 20 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali

Državna preduzeća su zahvaljujući strukturnim reformama, od 70 milijardi dinara gubitka, ostvarila dobitak veći od 20 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Započete su strukturne reforme javne uprave i javnih preduzeća. Mala digresija, stalno pričamo da treba da krenemo u reformu i rekonstrukciju javnih preduzeća, ali imali smo tako 2012. ukupan neto gubitak 37 preduzeća od oko 70 milijardi dinara, dok su u 2017. imala kumulativni dobitak veći od 20 milijardi dinara", rekao je Mali na Kopaonik biznis forumu.

PROČITAJTE JOŠ: Vlada dala saglasnost za isplatu dela dobiti zaposlenima javnih preduzeća

Dodao je da se još čekaju rezultati za 2018. godinu.

"Ta preduzeća više nisu teret za budžet Srbije", naglasio je Mali i podsetio da je rešeno pitanje Železare Smederevo, RTB-a Bor, Galenike, PKB-a i drugih.

PROČITAJTE JOŠ:  Budžet čeka dobit i od državnih firmi

Ministar finansija je istakao da je Zzelezara najveći izvoznik u Srbiji, dok je pre samo nekoliko godina bila pred stečajem.

"Spasili smo 5.000 radnih mesta direktno i ko zna koliko indirektno. Prošle godine smo našli partnera za RTB Bor, rešili pitanje Galenike, PKB-a i drugih. Polako, ali sigurno Srbija već ide koracima napred po pitanju strukturnih reformi naše privrede, u smislu da država nema opterećenje koje je imala pre samo par godina zbog ovih javnih preduzeća koja su bila neefikasna", naglasio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

radenko

05.03.2019. 07:56

Zaista mi nije jasno o kakvom dobitku pricate a dugujete Zaostale zarade radnicima.Dugujete RATNE dnevnice.Kada po sudskim nalozima stignu na naplatu dizete uzbunu.Dobitak je il usteda kada nikom nista ne dugujete MMF u.I tako redom.Vi pricate o dobitku a dugovanja na sve strane.Cist dobitak je bes svih dugovanja.Nije mi jasno sa cim se hvalite.