Još sedam milijardi za podsticaj stočarstva

J. Su.

04. 01. 2019. u 10:02

Od ove godine Vlada Srbije odvaja značajno veće subvencije za stočarstvo, pogotovo za tov goveda. Ukupan iznos pomoći agraru 51,8 milijardi dinara. Više 23,1 odsto nego lane

Још седам милијарди за подстицај сточарства

foto Z.Jovanović

DRŽAVA će od ove godine najviše ulagati u stočarstvo. Budžet za subvencije u 2019. veći je za skoro sedam milijardi dinara. A, iz resornog ministarstva poručuju da poljoprivrednici ne treba da brinu oko isplate ovih podsticaja.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su u odnosu na budžet iz 2018. godine sredstva u 2019. godini povećana za 17,4 odsto, odnosno 7,7 milijardi dinara. U ovoj godini ona iznose 51,8 milijardi dinara. Od toga, skoro 37 milijardi namenjeno je za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, uključujući ukupna sredstva za IPARD. To predstavlja povećanje sredstava za subvencije za 23,1 odnosno za 6,9 milijardi dinara, u odnosu na podsticaje u 2018. godini.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, najviše novca biće izdvojeno za tovno govedarstvo, mlečno govedarstvo i stočarstvo. To je, smatra on, bitno zbog izvoza mesa u Tursku, ali i otvaranje drugih tržišta.

- Ta subvencija će biti odlična, samo da nam "paraziti" to ne uzmu - kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. - Vodimo pregovore sa ministrom poljoprivrede da se farmeri odbrane od kvaziusluga, koje se farmerima nerealno naplaćuju. Time će subvencije u stočarstvu farmeri stvarno dobijati, a ne kao do sada što je bilo, da od toga svako uzme sebi ponešto, a da stočarima ne ostane skoro ništa.

Kako kaže Bugarski, mnogo faktora utiče na povećanje broja grla stoke, ne samo subvencija. To je samo jedna karika u nizu. Svakako, koliki god da su podsticaji, treba sprečiti zloupotrebe državnih službi da naplaćuju proizvoljno razne usluge stočarima.

- Poenta je da se oseti boljitak, a ne da nam daju podsticaj, pa da više od polovine treba da isplatimo raznoraznim službama za usluge koje moramo da obavimo - jasna je Sanja Bugarski. - Na kraju samo kažu da se ogromne subvencije ulažu u poljoprivredu i stočarstvo, a to nije tačno. Treba uraditi kompletnu analizu svih službi i da se pre svega cenovnici "uniformišu". To su povereni poslovi, država treba da ih kontroliše, jer mi nemamo mogućnost izbora.

Prema rečima Sanje Bugarski, predviđa se i da premije za mleko budu isplaćivane od sledeće godine, ali i tu mnogo zavisi od analiza koje će obavljati Nacionalna laboratorija. Svakako, bez tova krava, nema ni mesa, a ni mleka.

LABORATORIJA

SRBIJA je i posle više od deset godina dobila akreditovanu Nacionalnu referentnu laboratoriju za ispitivanje mleka. To proizvođačima omogućava da dobiju tačnu informaciju o kvalitetu svog mleka i to direktno od državne laboratorije. Uz to, u planu je da, najverovatnije, od sledeće godine počne i isplata podsticaja za mleko, na osnovu njegovog kvaliteta. Pre toga, stručnjaci će raditi najviše sa malim proizvođačima, kako bi poboljšali kvalitet svoje sirovine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

doktor

04.01.2019. 13:03

ministar prvo da proveri svoje izvore pa onda da daje izjave,od ove godine mi proizvodjaci placamo kontrolu regionalnih sluzbi i to 120 dinara po grlu,do sad su to placale maticne sluzbe

peraa

08.01.2019. 10:28

pre 10 godina kod mene u selu je bilo oko 20 -25 domacinstava sa rogatom stokom sad ih ima jos 3,4 i to koliko cujemi to ce da prodaju jednostavno sa cenom mleka od 25 dinara nema isplativosti tako i sa tovom jedne godine 1,70 druge 2,20 ne moze se tako raditi kao i sa svinjarstvom 13o din bila cena debelih svinja ..cena mleka u austriji 45 centi i dobija se od drzave podsticaj gorivo je na pumpi 1 eu mogu da vam i slikam ako ne verujete za poljoprivrednike jos i manje