Provizija na kartice kao u EU

D. I. K. - M. N. S.

28. 11. 2018. u 11:02

Провизија на картице као у ЕУ

Depositphotos

Posle istrage antimonopolske komisije, "Masterkard" odlučio da snizi međubankarske naknade. Nove, niže tarife, od 0,2 i 0,3 odsto vrednosti transakcije, primenjivaće se od 17. decembra

KONAČNO će međubankarske provizije na platne kartice "pasti" na evropski nivo. Posle istrage koju je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula protiv "Masterkarda", ova kartičarska kuća je odlučila da od 17. decembra snizi naknade na 0,2 i 0,3 odsto vrednosti transakcije debitnim i kreditnim karticama, što je nivo u zemljama Evropske unije.

Trenutno, prema podacima centralne banke, prosečna međubankarska naknada za kartice u Srbiji iznosi 1,1 odsto za debitne, dok je za kreditne i iznad dva procenta. Kartičarske kuće bi i Zakon o međubankarskim naknadama trebalo da natera da od 17. decembra smanje naknade. Ipak, zakon im daje i mogućnost da naknade tokom prvih šest meseci iznose maksimalno 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice. Od 18. juna iduće godine naknade treba da budu usaglašene sa evropskim nivoom: 0,2 odsto za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice.

"Masterkard" je odlučio da taj postupak ubrza i šest meseci ranije svede svoje naknade na nivo koji ima u zemljama Evropske unije. U Komisiji za zaštitu konbkurencije kažu, za "Novosti", da su utvrdili da je dostavljen predlog obaveza dopušten, blagovremen i da ga je podnelo ovlašćeno lice.

- Saglasno odredbama člana 58. Zakona, Komisija je na svojoj internet stranici objavila obaveštenje o podnošenju predloga da je organizacija "Masterkard" spremna da doborovoljno preuzme obavezu da izmeni visinu međubankarskih naknada i pozvala sve zainteresovane strane da dostave svoje stavove na predlog obaveza "Masterkarda". Po okončanju ove faze u postupku, Savet Komisije će se izjasniti da li prihvata predlog "Masterkarda" ili nastavlja pokrenuti postupak.

ISPITUJE SE I "VIZA" Komisija je nedavno i protiv "Vize" pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu platnih kartica. Kako je navela u obrazloženju ove odluke, analiza uslova konkurencije na ovom tržištu pokazala je da je zbog istih radnji i sa istim pravnim osnovom neophodno pokrenuti postupak ne samo protiv "Masterkarda", već i protiv organizacije "Viza".

U kompaniji "Masterkard" za "Novosti" potvrđuju da su Komisiji predložili novi nivo naknada.

- "Masterkard" u potpunosti podržava razvoj integrisanog tržišta bezgotovinskih plaćanja u Srbiji, koje podstiče konkurenciju, inovacije i sigurnost, a potrošačima, trgovcima i celokupnom finansijskom sistemu donosi različite koristi - ističu u ovoj kući.

Komisija je čitav postupak pokrenula jer je pretpostavila da "Masterkard" određuje minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu, koje primenjuju banke u Srbiji, odnosno nekoliko puta više nego u EU. Kako dalje proizlazi, trgovci koji prihvataju plaćanje platnim karticama trošak trgovačke naknade uračunavaju u maloprodajnu cenu koju prenose na potrošače, nezavisno od toga da li je plaćanje izvršeno platnom karticom ili gotovinom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Melmak

28.11.2018. 12:07

jos jedan dokaz.da nismo drzava,koliko decenija je trebalo da nbs reaguje i prekine pljacku,u evropi 0,1-0,2% kod nas i do 2%,sad cekam onu krpu od coveka, dugalica da nam objasni kako banke imaju pravo na tolike provizije,najskuplji krediti,svajcarac.. na sve imaju pravo

Your Gomnarqa

28.11.2018. 14:04

@Sk - Ne znam, moje mišljenje je da je Dina najgora, ubedljivo najgora kartica svih vremena.

Vule

28.11.2018. 12:31

Treba da se smanje ukupne provizije koje banke uzimaju trgovcima za placanje karticama, da bi kupci to osetili. Bas nas briga koliko uzimaju master, visa ili banke jedni drugima

zorobgd

28.11.2018. 13:08

Ko god placa karticom, taj nije normalan. Zasto bi omogucavali mafiji da profitira na nasem novcu ?! Ja izvadim gotovinu i placam.

Folk Diva

28.11.2018. 15:58

@zorobgd - Ni ja. dok me nisu opljačkali. dočekao prvi - ni sam ne znam kako

Zoran

28.11.2018. 14:09

Evropa napolacuje placanej karticama? Ovd eu Americi ne naplacuju NISTA, ni kartice, ni odrzavanje racuna, nista.

Bubuleja

28.11.2018. 14:59

Opet LAŽ. Za kupovinu robe se u EU neplaca transakcija. Za podizanje novca sa bankomata, prvo dizanje u mesecu je bezplatno a svako naredno 12 centi iliti 0,12 €. Ovi samo smanjuju ponovno peljesenje gradjana. Isterajte djubrad napolje.