ZAŠTO POSKUPLJUJE GORIVO: Dunav i Iran izbušili rezervoare

P. Ž.

04. 10. 2018. u 16:02

Na srpskim benzinskim pumpama ponovo više cene naftnih derivata, kvalitetniji dizel preko 170 dinara. Barže rekama vozile poluprazne, pa je transport značajno skuplji

ЗАШТО ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО: Дунав и Иран избушили резервоаре

CENE goriva na benzinskim stanicama u Srbiji nastavljaju da skoro svakodnevno rastu. Najnoviji "izum" domaćih "šeika" je da cene rastu po 50 para po litru. Tako je bilo i u sredu, na većini benzinskih stanica, pa je benzin BMB 95 dostigao cenu od 156,70 dinara za litar (nešto veće cene su pokraj auto-puta i tamo gde u blizini nema konkurentskih pumpi), evrodizel drži "uobičajeno rastojanje" od oko deset dinara (166,90 za litar), a takozvana super goriva (dodatno obogaćena aditivima ili bolje filtrirana) ruše sve granice pa je "bolji dizel" prešišao 170 dinara za litar na većini benzinskih stanica a kvalitetniji benzin se izjednačio sa evrodizelom pa košta 166,70 dinara za litar.

Za poskupljenja u julu i početkom septembra "naftaši" su krivili nizak nivo Dunava jer su barže plovile poluprazne pa je samim tim i cena transporta bila veća. Ovoga puta do poskupljenja je, prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), došlo zbog konstantnog rasta sirove nafte na svetskim berzama.

- Cena sirove nafte tipa "brent" je u poslednja dva meseca povećana za 20 odsto, dok su berzanske kotacije benzina i dizela zabeležile čak i nešto veći rast. Što smo bliže novembru, kada će početi puna primena sankcija SAD prema Iranu, globalno tržište nafte je sve nervoznije. Još nije potpuno jasno da li će i ko želeti i moći da nadoknadi smanjenje ponude sirove nafte. Debalans ponude i potražnje je očekivana posledica odluke Sjedinjenih Američkih Država i grupe zemalja koje je u tome podržavaju, da ne kupuju naftu iz ove azijske zemlje. Pošto je izostala najava organizacije "OPEC+" da će podići proizvodnju od novembra, još uvek ima kupaca koji su spremni da plate dolar više, zbog čega cena sirove nafte beleži rast - objašnjava za "Novosti" Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.

Da podsetimo, spirala cena goriva u ovoj godini počela je sredinom marta jer je država povećala akcize za 1,60 dinara po litru benzina i 1,64 dinara po litru dizela. Pre toga je benzin prodavan za oko 144 dinara a dizel za 150 dinara po litru.

DRŽAVA JEDINI SPAS

U toku septembra na srpskom tržištu su prosečne maloprodajne cene benzina povećane za 89 para, a, evrodizela za 1,48 dinara po litru a TNG "autogasa" za 2,2 dinara - kaže Mićović. Na ove promene niko u Srbiji ne može da utiče, jer naša zemlja u velikoj meri zavisi od uvoza i sirove nafte i derivata nafte i nemoguće je izolovati od kretanja na svetskom tržištu. Ukoliko cena nafte nastavi da raste, jedino ko bi mogao da ublaži uticaj na cene goriva je država, koja inkasira od litre dizela oko 87 dinara i 83 dinara po litri benzina. Pored toga u Srbiji je svaki litar goriva opterećen i naknadom za markiranje i naknadom za monitoring goriva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Патриота

04.10.2018. 17:06

Значи кад крену поплаве, да очекујемо појефтињење?

sasa

04.10.2018. 17:11

cekajte zar se Dunav jos nije odledio.Poskupljenje kod nas zavisi od neba,zimi mraz,Dunav nije plovan,leti susa Dunav nije plovan.Da igramo dodole da snizimo cenu.Bugarska, Rumunija ,Austrija,Madjarska,Nemacka takodje imaju Dunav pa im je gorivo jeftinije nego kod nas.Mora da je zbog sirine kod nas je najveci pa je logicno da gorivo bude najskuplje

Pl

02.11.2018. 07:27

Plata mi 50000 dinara,a na gorivo potrosim 12000 dinara,kad poplacam sve sta mi ostaj?,kako sa tim parama da prosirujem porodicu,sa ovim cenama u Srbiji plata mora biti minimalno 1000 evra,a kad ce to biti?