Srećno i za veću platu

E. V. N./Agencije

06. 08. 2018. u 09:20

Oko 25.000 rudara Srbije u ponedeljak obeležilo svoj dan uz zahteve nadležnima za veću bezbednost na radu. Čestitali premijerka, ministar energetike i direktor EPS

Срећно и за већу плату

Ministar Antić u špaliru rudara Foto Z. Gligorijević

UZ pozdrav "srećno" svakodnevno odlaze na posao, gde zarađuju hleb sa sedam kora. Oko 25.000 rudara u Srbiji u ponedeljak je obeležilo svoj dan, koji i ove godine prate njihovi zahtevi za veće plate i veću bezbednost na radu, jer tvrde da rade kao pre pola veka.

Njima je praznik u ponedeljak čestitala premijerka Srbije Ana Brnabić, izražavajući duboko poštovanje za težak i odgovoran posao koji rudari obavljaju. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u ponedeljak je posetio JP PEU "Resavica" i izjavio je da će država zajedno sa sindikatima raditi na popravljanju uslova rada onih koji zaslužuju veliko poštovanje i njihov posao učiniti bezbednijim.

- Projekat, popularno nazvan "češki kredit", u završnoj je fazi, a njime bismo obezbedili modernizaciju neophodne opreme za rudnike "Soko", "Rembas i "Štavalj", koji ima najveće rezerve - rekao je Antić. - U prvom ciklusu nabavili bismo opremu vrednu 10.000.000 evra. Vlada Srbije je budžetom za ovu godinu obezbedila državnu garanciju za aktiviranje te kreditne linije. Najvažnije da se efekti uloženih sredstava vide kroz povećanje proizvodnje uglja.

Prvi čovek "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić je rekao da je predani rad rudara EPS oslonac stabilne proizvodnje uglja i električne energije u Srbiji.

- Svaki put su rudari dokazali da odgovornost, hrabrost i posvećenost poslu pobeđuju svaki izazov - naglasio je Grčić. - Za težak posao se kaže da je rudarski, ali samo rudari znaju koliko je truda, snage, znanja i požrtvovanosti potrebno da bi se uspešno uradio taj posao, da bi građani i privreda Srbije bili energetski sigurni.

Direktor "Resavice" Marko Vuković dodao je da bi modernizacija u rudnicima "Soko" i "Štavalj" duplirala proizvodnju, a došlo bi i do povećanja bezbednosti, jer, pošto se radi kao pre pola veka, trenutno ima dosta povreda rudara. Predsednik sindikata "Rembasa" Miloš Vesić rekao je da se položaj rudara ne menja godinama. Plate, kako tvrdi, jesu redovne, ali male.

- Mladi rudar, na primer, sa noćnim radom i dodacima, može maksimalno da zaradi 35.000 do 40.000 dinara, a nekoliko starih radnika u celoj jami može da zaradi do 700 evra. Za uloženi rad, plata bi trebalo da bude oko 1.000 evra. Znamo da je to nerealno, ali borićemo se da rudari dobiju ono što zaslužuju - ocenio je Vesić. - Oprema je obnovljena pre više od tri decenije, a radi se "pomoću štapa i kanapa", odnosno kilavice i motike.

PETKOVIĆ: "TREPČA" SIMBOL BORBE ZA OPSTANAK SRBA NA KiM

Dan rudara obeležen je danas u kombinatu "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, gde je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rukovodstvu i zaposlenima poručio da taj kombinat predstavlja okosnicu ekonomskog razvoja srpskog naroda na severu KiM.

Petković je rekao da je Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat "Trepča" simbol borbe za opstanak srpskog naroda na KiM i da Srbija nikada neće odustati od "Trepče", kao ni od celokupnog energetskog sistema u južnoj pokrajini.

On je citirao predsednika Aleksandra Vučića da Srbija nikada neće odustati ni od srpskog naroda na KiM, kao ni od "Trepče", hidroelektrane "Gazivode" i trafostanicu "Valač", jer su to "crvene linije odbrane srpskog nacionalnog interesa i države Srbije".

"Odlučni smo da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima i dodatno smo u to ubeđeni nakon svih lažnih vesti i dezinformacija sa kojima se suočavamo prethodnih dana. Zbog toga je važno da poruku mira uputimo i sa ovog mesta", rekao je Peković.

Ana Brnabić

On je podsetio da je prošle godine u Zvečanu proslavljeno 90 godina postojanja modernog kombinata "Trepča" za koji je kamen temeljac položio kralj Aleksandar Karađorđević.

U "RESAVICI" DELE OTPREMNINE Rudnik "Resavica" ove godine će uz otpremnine napustiti 350 zaposlenih, rekao je predsednik Sindikata rudara ovog rudnika Nebojša Milenković. Otpremnine su 300 evra po godini staža, 200 evra obezbedila je država, a 100 evra preduzeće. Milenković kaže da ih uzimaju uglavnom administrativni radnici i rudari kojima je do penzije ostalo nekoliko godina. Preduzeće će ove godine, računajući i prirodni odliv, napustiti ukupno oko 450 radnika.

Kako je rekao, od tog vremena do danas Srbija je mnogo uložila u izgradnju i razvoj "Trepče" koja je izuzetno važna za Srbiju i u ekonomsko-pravnom smislu, kaže, predstavlja srpsku kompaniju.

"Posebno je važno da budemo ujedinjeni i da svi zajedno budemo svesni da kao ujedinjjeni možemo da sačuvamo sve naše vredonosti, pre svega, mir i bezbednost, a to ćemo sačuvati zato što je iza vas ovde država Srbija. Sačuvaćemo našu imovinu, našu "Trepču", izborićemo se da ona, kao i drugi privredni subjekti na KiM, i dalje budu motor razvoja srpskog naroda ovde na severu KiM", poručio je Petković.

On je čestitao rudarima praznik i izrazio nadu da će ga srpski narod, ujedinjen, mnogo godina i decenija obeležavati u industrijskom parku Trepča.

Generalni direktor "Trepče" Jovan Dimkić naveo je da taj kombinat beleži dobre proizvodno-finansijske rezultate i da obim proizvodnje poslednjih nekoliko godina iznosi 200.000 tona.

Dimkić je istakao da je "Trepča" stabilna kompanija koja redovno izmiruje sve obaveze, dok je prosečna zarada rudara, kako kaže, iznad 700 evra i spada u najbolje u regionu.

Ono što može da poremeti poslovanje kombinata jeste, kaže, spoljni faktor, odnosno kosovske institucije.

Dimkić je napomenuo da administartivne odluke prištinskih institucija povremeno ometaju izvoz proizvoda i izazivaju velike finansijske gubitke, ali i nanose štetu poslovnom imidžu kompanije.

On je istakao da pravni status KiM i status "Trepče" nisu odvojena pitanja, kao i da je u Trepča u političkom fokusu Prištine.

Menadžment i zaposleni u "Trepči" se, kaže, ne rukovode stranačkom politikom, ali su bez dvoumljenja opredeljeni da sprovodi državnu politiku Srbije.

Milorad Grčić

"Imamo mnogo razloga da damo punu podršku nastojanjima našeg drzavnog vrha na poslu najtežem mogućem kojim se u ovom trenutku bave. Moramo biti svesni da rešenje ne može biti samo ono koje je dobro samo za KiM ili sever KiM, već za srpski narod u celini, i u centralnoj Srbiji i u regionu", poručio je Dimkić.

Na proslavi u "Trepči" pročitana je i čestitka direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića zaposlenima i rukovodstvu kombinata, kao i svim rudarima u Srbiji u kojoj se ističe da se ove godine Dan rudara obeležava u trenutku kada kao država i narod prolazimo kroz teške i sudbonosne nade.

Đurić je naveo da smo svedoci konstantnih izazova i pretnji koje se između ostalog odnose i na energetski sistem na KiM i podsetio da je predsednik Vučić nekoliko puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o "Trepči" i energetici na KiM.

"Zato želim i ovog puta da poručim da će Republika Srbija zaštiti i Trepču i hidroelektranu "Gazivode" i trafostanicu "Valač". U to ne treba niko da sumnja, jer onaj ko dira u Trepču ruši temelje egzistencije srpskog naroda na KiM, a to ćemo nastaviti da čuvamo", stoji u pismu Đurića.

On je naglasio da je "Trepča" decenijama u raznim državnim sistemima i državnim previranjima, temeljni oslonac energerskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka naše juže pokrajine.

"Trepča je nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima daljeg širenja energetskohg sektora i modernog razvoja KiM", poručio je Đurić.

"BOR" DOBIJA PARTNERA

Uručivanjem Šistekovih nagrada, najvišeg priznanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB), u ponedeljak je u Boru svečano obeležen 6. avgust - Dan rudara Srbije.

- Ove godine očekuje nas izbor strateškog partnera za RTB - kazao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva. - U igri je pet-šest ozbiljnih kompanija iz Rusije, Kine, Kanade... - Budući strateški partner treba da ponudi takav obim investicija da se u Boru proizvodi od 100.000 do 150.000 tona bakra godišnje. Takođe, jedan od kriterijuma je da svi zaposleni ostanu na svojim radnim mestima, kao da se, u budućem periodu, sa rastom proizvodnje, broj radnika i uveća.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nenad Nenadovic

06.08.2018. 14:25

Srpski rudar uz inostane kredite moci ce da kopa ugalj, a stanci ce moci da kopaju zlato. I sve se to desava u zemlji koja se zove - Srbija,,,,