Bez zelenog kartona dok Grci ne popuste

P. Ž.

08. 05. 2018. u 22:02

Zbog politike plaćamo dodatno osiguranje za vozila u regionu. Atina koči Makedonce. BiH nema zajedničko tržište

Без зеленог картона док Грци не попусте

SRPSKI turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine će morati da plaćaju dodatno osiguranje, takozvanu zelenu kartu, jer ove dve države nisu potpisnice Multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja od auto-odgovornosti.

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja. Objavom u Službenom glasniku Evropske unije od 22. novembra 2011. godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2012. godine.

Tada Sporazumu nisu pristupile BiH i Makedonija.

- Makedonija je i tada, kao i sada, naišla na problem sa imenom - kaže za "Novosti" Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli i turing kluba "Srbija." - Sa BiH je problem drugačije vrste, jer tamo nema zajedničkog "krova" za osiguravajuće kuće tri entiteta. Tako da su naši vozači i dalje izloženi dvostrukom plaćanju osiguranja od auto-odgovornosti.

Kako sada stvari stoje, u bliskoj budućnosti ovaj problem neće bitio rešen, jer na njega osiguravajuće kuće ne mogu da utiču.

Zemlje potpisnice Multilateralnog sporazuma su Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključivši Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

GDE KUPITI I VAŽENJE

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti.

Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Mile

08.05.2018. 23:20

ono sto osiguravajuće kuće mogu da urade je da pojeftini taj zeleni karton. ili da ga izdaju čak besplatno. Da ga kao u Austriji šalju na kućnu adresu. Ali ne, mora da se ovakve još malo, ne daj bože da su ga u računalo u cenu registracije.

Miloš1976

09.05.2018. 08:04

@Mile - Eeee,ali znaš li šta je 2 ili 2,5 hiljade po automobilu?Pomnoži sa brojem automobila koje registruju vozači preko te kuće (osiguranjem) i videćeš da se nikome te pare ne odbacuju..Neka i 50% njih uzme zeleni karton pa malo je..

Chef

09.05.2018. 00:16

I zbog čega svaki put mi bugarska granična policija traži zeleni karton, iako vozim auto registrovan u EU?

Opaki

09.05.2018. 02:47

Nema veze, to je oko 2000 dinara. Ko krene na letovanje, i izdvoji pare za to, izdvojice i ta dva somica.P.S. Makedonija je od uvek imala problema sa imenom

Анти Антифа

09.05.2018. 06:55

Мора да се плати и тај новац не иде осигуравајућој компанији у Србији него гарантном фонду

penzionervolonter

09.05.2018. 07:46

U redu treba zeleni karton zbog spora Grčke i Makedonije , ali zbog čega jedan papirić mora da košta 2000 d i pored plaćenog osiguranja ?

Laki

09.05.2018. 08:09

Šta pričaju ovi iz Osiguranja? Nije Zeleni karton dodatno osiguranje, već samo potvrda na tom formularu da si osiguran - i oni to mogu da izdaju besplatno ili za neku minornu nadoknadu od, recimo, 5 dinara

sale

09.05.2018. 09:24

Prošle godine sam imao manji udes u Grčkoj. Prvo što je policajac tra io je bio zeleni karton.