GOTOVO 200 kilometara prevalila je u nepuna tri dana ekipa "Novosti" obilazeći pet preživelih fabrika nekadašnje "Prve petoletke", u Trsteniku i u Aleksandrovcu, gde danas radi oko 2.500 ljudi. Koliko bi taj put potrajao da smo se vratili u osamdesete godine 20. veka, kada je pod krovom posleratnog industrijskog ponosa SFRJ radilo 16.000 duša, u desetak opština i u više od 15 privrednih celina?

Pročitajte još: Radnici vratili "Petoletku" u život!

Istorijat fabričkih hala koje i danas izazivaju poštovanje nedavno je osvanuo u monografiji Stanka Bzenića "Prva petoletka - privredno čudo na nebu, kopnu i vodama sveta", na više od 800 stranica. Poslednja poglavnja beleže kraj blagostanja, ali su neke "Petoletkine" fabrike naslednice uspele da prežive i ekonomske sankcije devedesetih, i postupak restrukturiranja, formiranje holdinga sa sedam zavisnih i tri osamostaljena društva i njihov odlazak u stečaj. Trsteničani i Župljani nisu dali da se baš svaka mašina ugasi, strahujući da bi se tako ugasile i njihove opštine.

VLASNICI

ALEKSANDROVČANI su svoju "Petoletku" uspeli i da kupe.

- Imamo 500 zaposlenih, od čega 384 u konzorcijumu - govori za "Novosti" Aleksandar Starinac, direktor PPT "Armature", čiji su radnici 2016. fabriku osamostaljenu od velike "Petoletke" pre deceniju, pazarili za skoro 420.000 evra, a sa svim drugim troškovima ukupno izdvojili blizu 900.000 evra. - Prošlogodišnji obim posla je iznosio oko 7,7 miliona evra, a ove godine planiramo oko osam miliona evra realizacije. Raspolažemo svim potrebnim sertifikatima o upravljanju kvalitetom, ekologiji, bezbednosti na radu, na čemu smo radili proteklih 20 godina.

Pročitajte još: U novi pogon "Petoletke" 2,2 miliona evra

Preduzimljivi Župljani su od 18. januara ove godine i legitimni vlasnici firme, jer je istekao tzv. period kontrole privatizacije. Za to vreme nisu smeli da otuđuju imovinu, da otpuštaju radnike, smanjuju im plate, a morali su da izmiruju sve obaveze prema radnicima i državi. U tom zahtevnom poslu su uspeli. Još četiri godine otplaćivaće fabriku u kojoj rade. Poručuju da nema ništa lepše nego da si svoj gazda.

ZAKUPCI

SUDBINI komšija iz Aleksandrovca nada se i oko 847 radnika u Trsteniku. Tu su pre dve godine, po odlasku u stečaj, radnici, njih 677, sa po 500 evra uloga, osnovali novo preduzeće PPT "Petoletka DOO". Proizvodnju su pokrenuli u pet celina ("Hidraulika", "Cilindri", "Servoupravljači", "Industrijska pneumatika", "Kočna tehnika"), a zakupili četiri društva (remont, ishrana, promet, obezbeđenje).

Radnici u PPT "Zaptivke"

- Osam miliona smo realizovali u 2016. godini, a 12 miliona evra prošle godine - napominje za "Novosti" Ljubisav Panić, direktor PPT "Petoletka DOO". - Daleko je to od pola miliona dolara, kolika je bila realizacija 1989, kao i zapošljavanja od po hiljadu radnika u godini, ali mislim da smo na dobrom putu. Trenutno čekamo da stečajni upravnici kojima uredno izmirujemo zakup raspišu pozive za prodaju ovih društava. Planiramo da se prijavimo za kupovinu jedne celine - PPT "Hidraulika" u stečaju.

Pročitajte još: Radnici preuzimaju fabrike

Panić navodi da svim silama pokušavaju da iznađu sredstva kako bi došli do svoje imovine i time konkurisali i za dugoročnije ugovore koji im se nude. Rade za rusko i belorusko tržište, proizvode hidrauličke i pneumatske uređaje za transport vozila, za kamione, autobuse, i poljoprivredne i građevinske mašine.

ZAKUPCI (2)

PPT "Zaptivke" su sa svega 130 radnika najmanja naslednica "Prve petoletke", koja u kontinuitetu radi od 1964. godine. Najveći broj radnika imali su 1989, njih oko 650. Zaposleni danas rade na istim, francuskim mašinama.

- Konzorcijum od 104 radnika je sa osnivačkim kapitalom od 1.400 evra zakupio pogone nekadašnjih "Zaptivki" i tu smo nastavili da radimo, izvozimo više od 60 posto proizvoda, izmirujemo sve obaveze - kaže za "Novosti" Dušan Stevanović, direktor PPT "Zaptivke". - Za budućnost su presudna dalja ulaganja, a najveća nam je želja da nas kupi partner iz ove oblasti, sa tržištem i namerom da investira. U slučaju da se niko ne javi na javni poziv koji očekujemo do kraja godine, pokušaćemo da kao konzorcijum učestvujemo u toj kupovini.

Direktorka "Namenske" Anđelka Atanasković

DRŽAVNI

PPT "Namenska" je na čelu imala brojne direktore, ali će se njen spasilac postati jedna dama, Anđelka Atanasković. Danas radnici "Namenske" razvijaju minobacački program, sa "Jugoimportom" izvoze ručni bacač granata, kao i raketni protivtenkovski bacač, realizuju oko 20 projekata sa svojim partnerima, pre svega sa Vojskom Srbije.

- Kada sam 2012. postala direktor, imali smo dugovanja prema svim dobavljalima, posmrtnine radnicima nisu isplaćivane od 2008, oko 50 miliona dinara dugovalo se za struju, račun je bio u blokadi više od 20 miliona dinara... - priseća se, za "Novosti", direktorka Anđelka Atanasković. - U to vreme, bilo je i štrajkova u nekim gradovima, a ja sam rekla radnicima: "Verujte mi, niko nama neće pomoći, ako sami sebi ne pomognemo". Tada sam donela odluku da sama potražim posao za nas, a to je ranije u preduzeću poput našeg, radila država.

Tako su počela da se otvaraju jedna po jedna vrata, a onda je i država počela da primećuje preporod u jedinoj fabrici za sve vrste proizvoda za hidraulične i pneumatske uređaje u vojnoj industriji, koja danas izvozi 90 posto proizvoda, upošljava 650 radnika sa prosečnom platom od oko 48.000 dinara, sopstvenim ulaganjima, od preko dva miliona evra, podrškom države od 3,5 miliona evra i nedavno otvorenom novom halom, gde je 20 godina prokišnjavalo postrojenje nekadašnjeg vazduhoplovstva.

Ljubisav Panić,direktor PPT Petoletka DOO

MALI-VELIKI

PREDUZEĆE za tehnološko-metaluršku obradu PPT TMO procenjeno je kao preduzeće od izuzetne važnosti za odbranu zemlje i zbog pozitivnog poslovanja izbeglo je likvidaciju. Krajem osamdesetih upošljavalo je oko 500 radnika. Sagovornici "Novosti" u ovoj "Petoletkinoj" naslednici, gde trenutno radi 180 ljudi, kažu da su dosta dugo obavljali samo uslužne delatnosti za druge "Petoletkine" fabrike, ali da su procvetali kada je nađeno eksterno tržište.

- Prvi veliki kupac 2003. bila je železara "Ju-Es stil" iz Smedereva. Vrlo brzo smo počeli da se širimo, tako da nismo osetili odlazak tog američkog investitora sedam godina kasnije - kaže za "Novosti" Časlav Kljajić, direktor PPT TMO. - Prošlu godinu smo završili sa oko milion evra izvoza, realizacijom od oko 2,7 miliona, a naši su proizvodi u bivšim JU-republikama i u okolnim zemljama.