U novi pogon Petoletke 2,2 miliona evra

V. N.

25. 03. 2018. u 17:14

У нови погон Петолетке 2,2 милиона евра

Foto Tanjug

Namenska fabrika u Trsteniku, zahvaljujući pomoći Vlade, stala na noge. Vulin: Kontrola države nad vojnom industrijom neupitna

FABRIKA "Prva petoletka - namenska" u Trsteniku, koja obeležava 69 godina rada, u nedelju je dobila renoviran proizvodni pogon u koji su uložena 2,2 miliona evra. Vlada Srbije je u ovo preduzeće dosad investirala ukupno 3,5 miliona evra.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je sa direktorkom fabrike Anđelkom Atanasković otvorio novi pogon, istakao je da pre četiri godine u "Prvu petoletku" nije niko verovao, ali verovali su radnici tog preduzeća i tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

- Kao što vidite, bili su u pravu. "Prva petoletka" je sada na svojim nogama zahvaljujući investicijama Vlade Republike Srbije, ali i zahvaljujući ogromnom trudu radnika i menadžera. Ovo je preduzeće koje ima budućnost i koje je u stanju da odgovori na zahtev svetskog tržišta - rekao je ministar odbrane.

On je dodao da je vidno da se namenska industrija razvija - prošle godine izvezla je oko 570 miliona evra, što je za 17 odsto više od rekordne 2016. i gotovo tri puta više nego što je bilo 2012. godine.

SRCE OPŠTINE GRADONAČELNIK Opštine Trstenik Aleksandar Ćirić poručio je da je "Prva petoletka" srce te opštine i motor razvoja. - Kako je propadala fabrika, tako je propadala i opština. Sada možemo da vidimo napredak i sigurni smo da je budućnost u Trsteniku izvesnija - poručio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, ove godine se očekuje da će ukupan izvoz iznositi više od 600 miliona evra, što govori koliko je namenska dobra industrija, koliko su investicije Vlade Srbije uspešne i koliko je poverenje Aleksandra Vučića u namensku industriju bilo ispravno.

- Upravo zbog toga će Ministarstvo odbrane nastaviti sa svojom politikom pomaganja i razvoja namenske industrije. Ona je nama izuzetno važna i izmenama zakona kontrola, apsolutna kontrola i vlasništvo države Srbije nad namenskom industrijom se neće dovoditi u pitanje - istakao je Vulin.

Vlasništvo države Srbije u namenskoj industriji po zakonu ne može pasti ispod 51 procenta, niti se mogu izgubiti upravljačka prava, naglasio je ministar odbrane i zaključio da namenska industrija ostaje čvrsto u vlasništvu Srbije.

Direktorka "Prve petoletke - namenska" Anđelka Atanasković rekla je da je u renoviranu halu uloženo 500.000 evra njihovih para, kako bi omogućili rad sa novim programima i mašinama.

- Kupili smo mašine od investicije vredne 3,5 miliona evra koju je obezbedio predsednik i videvši da on ima vere u nas, rukovodstvo i sindikat su se dogovorili da ne povećavamo plate nego da odvajamo novac kako bismo sredili halu i omogućili bolju budućnost i za nas i za našu decu. Fabrika je zaposlila 100 novih radnika, a plate zaposlenih su danas na nivou republičkog proseka. Nadamo se da se naš rad i trud vide i da će država nastaviti da ulaže u nas - naglasila je Atanaskovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije