Pola traktora časti Evropa

V. N.

16. 12. 2017. u 15:12

Пола трактора части Европа

foto D.Dozet

Naredne nedelje prvi konkurs za nabavku mehanizacije iz fondova EU. Svi koji prođu mogu da računaju na povraćaj oko 60 odsto sredstava

PRVI konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD) biće raspisan iduće nedelje i biće namenjen za nabavku traktora i druge mehanizacije. Za to će na raspolaganju biti 8,3 miliona evra iz fondova EU i budžeta Srbije.

Prema rečima Žarka Radata, direktora Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, svaki poljoprivrednik koji prođe na konkursu i kupi traktor ili mehanizaciju, moći će da računa na povraćaj oko 60 odsto sredstava, ali bez PDV.

- Poljoprivrednici će moći da nabave samo jedan traktor za vreme trajanja čitavog IPARD programa u periodu od 2014. do 2020. godine, a snaga traktora, čija se nabavka subvencioniše iz tog fonda, zavisiće od sektora ulaganja i obima proizvodnje - rekao je Radat. - Uslovi svakog IPARD konkursa, pa i ovog prvog, jeste da poljoprivrednici moraju da imaju registrovano, komercijalno gazdinstvo u aktivnom statusu, da su izmirene sve obaveze po osnovu javnih prihoda (poreza, doprinosa za PIO..). Bitan deo konkursne dokumentacije je i poslovni plan, kojim se dokazuje ekonomska održivost domaćinstva, a koji poljoprivrednik priprema sam ili uz pomoć konsultanata.

Za novac iz IPARD-a moći će da konkurišu poljoprivrednici, zadruge, kao i mala i srednja agro preduzeća, ali ne i tajkuni, ni oni koji imaju ispod dva hektara zemlje ili nedovoljan broj grla.

KO RANO RANI OČEKUJE se da će broj zainteresovanih biti veći od raspoloživih sredstava, zbog čega je utvrđen sistem rangiranja, koji se uspešno primenjuje u svim zemljama EU. U slučaju da više zahteva ima isti broj bodova, prednost će imati ranije podnet zahtev. - Postoji jasno definisan, transparentan sistem ocenjivanja korisnika. Svaka stavka nosi određen broj poena - rekao je Radat. - Boduje se da li je na primer poljoprivrednik mlađi od 40 godina, da li je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva...

- Minimalna vrednost povraćaja novca iznosi 5.000 evra, a maksimalan iznos, za određene investicije ide i do milion evra - kazao je Radat. - Za programski period od sedam godina, jedan korisnik može da ostvari maksimalan povrat sredstava od 1,5 miliona evra. IPARD predviđa da u ukupnim sredstavima povraćaja, novac iz EU učestvuje sa 75 odsto, dok je ostatak iz budžeta Srbije.

Drugi konkurs očekuje se u martu 2018, a poljoprivrednici će moći da se prijave za novac potreban za nabavku opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 miliona evra.

RIGOROZNE KONTROLE

RADAT je istakao da procedura povraćaja novca ne bi trebalo da traje duže od nekoliko meseci, ali da je, zbog toga što su u pitanju velike sume, kontrola trošenja sredstva dobijenih iz IPARD-a rigorozna, "kako ona administrativna, tako i ona na terenu".

Proverava se i da li je traktor nakon svega i dalje u vlasništvu aplikanta ili je možda prodat.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zoran

16.12.2017. 18:38

Deco,dok nam EU nije uništila ekonomiju mi smo izvozili traktore a mnogim državama smo mi davali kredite da kupe naše traktore.Sad kad su nas uništili izigravaju Samarićane,smešno i žalosno.

Zoran

16.12.2017. 19:03

Opet oni koji imaju para mogu da profitiraju.Traktor mora da se plati 100% da bi im se vratilo 50%.Sta bi sa sirotinjom.

Preduzetnik. Beograd

17.12.2017. 09:53

@Zoran - Sirotinja neka se snađe sama, kao i uvek do sada. Idi radi, pa zaradi !!

Зоран

17.12.2017. 09:51

Обновити хитно сопствену производњу трактора.Држава то може само ако хоће,новца има за то.То је наша стратешка грана.