Od Kopaonika prave grad

M. NIĆIFOROVIĆ

10. 11. 2017. u 17:02

Ski-centar će do početka sezone dobiti nekoliko hiljada kvadrata smeštajnog i ugostiteljskog prostora

Од Копаоника праве град

Foto M. N.

MADA je početak novembra, kad obično kreću kiše (često i snegovi) i počinju poslednje pripreme za novu ski-sezonu, na Kopaoniku se "zida" kao da je sredina leta. Gradi se na svim delovima planine, najviše u najužem ski-centru, duž puta Raška-Rudnica, u vikendaškom naselju Treska, čak i na Pančićevom vrhu, gde niče panoramski restoran.

Neki od objekata koji se proširuju i renoviraju, poput "Konaka", "Putnika", "Kraljevih čardaka" i drugih, biće završeni pre nego što dođu prvi skijaši, a neki će sačekati proleće. Kad sve bude završeno, Kopaonik će dobiti nekoliko desetina hiljada kvadrata smaštajnog i ugostiteljsko-poslovnog prostora i postaće "mali grad" na planini...


Samo "šeikov hotel" raspolagaće sa više od 10.000 kvadrata, imaće pet spratova i još dva pod zemljom. Reč je o hotelu koji se podiže na temeljima srušene Jugobanke koju je pre dve godine, kad je bio u poseti Kopaoniku, kupio šeik Muhamed bin Zajed. Ne zna se da li je šeik još u ovom poslu ili je atraktivnu i vrednu lokaciju ustupio nekom drugom. Nepoznato je i ko finansira gradnju drugih stambenih objekata, od kojih neki imaju i po osam spratova, jer se, kako ističu u JP "Nacionalni park Kopaonik", dozvole izdaju isključivo u Beogradu i u nadležnom ministarstvu. Obaveza investitora je da se samo, kad počne radove, javi "Nacionalnom parku", a većina ni to ne učini....

- Žurimo da pre prave zime i pre početka ski-sezone završimo sve radove na našem hotelu koji će potpuno promeniti spoljašnji i unutrašnji izgled, ali i imidž, jer će umesto tri imati četiri zvezdice... Osim što ćemo znatno proširiti smeštajne kapacitete i obogatiti ih takozvanim femili-sobama i luksuznim apartmanima, goste će dočekati i zatvoreni bazen sa velnes-centrom, nove konferencijske sale, bioskop za decu i niz drugih sadržaja. U decembru planiramo veliko otvaranje - kaže Milosav Dunjić, direktor hotela "Putnik".


DOBRO I LOŠE

VELIKA izgradnja na vrhu Kopaonika ima dobre i loše strane: dobro je što će najveći i najpoznatiji srpski ski-centar dobiti više smeštajnih kapaciteta najviše kategorije (najtraženiji su najskuplji, "predsednički" apartmani) i što će po kvalitetu smeštaja moći da prati evropske ski-centre, loše je što se zida i tamo "gde ne bi trebalo" i što se od planine pravi grad koji će, zbog prebukiranosti, vrlo brzo imati velike probleme sa vodom, kanalizacijom, parkingom, odnošenjem smeća i slično.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Lepalepovic

10.11.2017. 17:21

Gde novokonponovani bogatasi znaju sta je priroda. Samo im je vazna zarade. Sve zivo unistise. m.Mnogi jos nisu umom izasli iz sela. Uzasavam se sto sve sto dotaknu upropascuju.

Трајко Призренац

10.11.2017. 18:15

Шта је са Брезовицом? Ко је власник?

Lala

10.11.2017. 18:25

Ne uskoro, problemi su već prisutni, parking!!!!! Voda!!! Kanalizacija!!!! Putevi!!!...

radenko

10.11.2017. 19:44

A ko ce da boravi tu.Kad mnogi nemaju novca.Ziveo GENEKS nikada nece dostici njegovu zaradu.Nudice jednoga dana za 5 evra ko ce boraviti.Mnogi nisu svesni blizi se kraj padavinama snega na Kopaoniku.Nije mi zao ljudi koji bacaqju novac svesno.A iskreno mnogi ce biti poluprazni.

Miki - Zg

10.11.2017. 21:48

Treba pozdraviti svakoga investitora koji ulaže u turizam RS .,a naročito u Kopaonik .Normalno je da se investira u civilizacijske potrebe ,vodom ,kanalizacijom ,parkingom ,ekologijom -svjetski standardi -odakle pesimizam ?

Bane

06.07.2018. 16:25

@Miki - Zg - Ako je tako zašto onda i Francuzi Italijani ili Austrijanci ne zidaju tolike objekte u svojim skijaškim centrima

2 gr mozga

11.11.2017. 07:13

Ko gradi ko ulaže? Pa Kostić je uzeo Konake koje posle sitnog renoviranja prodaje. Izgradio je novi objekat u okviru "Granda". Bin Zajed dobi "Jugobanku" gradi "M Enterijer". Treska je izdvojena i van pažnje, Jaram takođe. Srebrnac napušten i uništen (objekat PTT). Kanalizacija se ispušta u Smokovku na kojoj je napravljen vodozahvat nizvodno. Nema pogona za preradu otpadnih voda. To je slika Kopaonika.Tuga. Sreća da je kasarna u vlasništvu vojske inače Vučić je i to hteo da pokloni Arapinu.

Alex

11.11.2017. 13:11

Napravljen je užas. Kao i Zlatibor što je unakažen urbanistički i šetnja tamo podstiče mučninu. I ovde se grade ogromni objekti potpuno bez reda, bez kanalizacije i infrastrukture, na samim terenima i u zelenoj zoni...tako da je lice Kopaonika već ukanaženo. Grade se ogromni smeštajni kapaciteti koje ski centar ne može da primi, uopšte. Van pameti...mi smo sposobni sve da unistimo. Voleo bih da znam ko je ovo dozvolio i stavio svoj potpis na ovo, imao bih par pitanja...

Bojan74

11.11.2017. 13:31

Ne idem na domace planine zato sto od Milogoraca ne moze da se dise. Po meni je to najveci ekoloski problem, sve drugo je lakse resivo. Kad im cujem seljaniju od govora, i vidim bahato ponasanje, a ne mozes tikve da im razbijas, ilegalno je, ja biram strane planine, cistije mi je.

vlada

13.11.2017. 06:03

Srbija ima toliko planina,ogroman potencijal,skoro opustelih bez stanovnistva a mi navalili da zidamo samo na Kopaoniku i Zlatiboru.Izgleda da geografiju ne poznajemo.