Tigar: Japanci kupili 10.000 opanaka

Vitomir Ćirić

16. 10. 2017. u 15:44

80 godina od opančarske radionice do svetski znanog "Tigra": Prave čizme za nordijske armije i vatrogasce u Hongkongu, Direktor Vladimir Ilić: Proboj na rusko tržište

Тигар: Jапанци купили 10.000 опанака

Radi se u tri smene, posao obezbeđen do kraja godine / Foto V.Ć

OD OPANČARSKE radionice Mite Gage smeštene kraj Gradašničke reke, u kojoj je svoj hleb zarađivalo dvadesetak musavih majstora, pirotska kompanija "Tigar" AD, prešla je put do svetski poznate i priznate firme u oblasti gumarstva. Prepoznatljivi opanci "piroćanci" se naravno i dalje proizvode, ali su oni samo deo programa sa više od 250 artikala, među kojima su čak i rezervoari za borbene avione!

Svoj jubilej u fabrici sa oko 1.500 zaposlenih, rukovodstvo fabrike na čijem je čelu od pre par meseci Vladimir Ilić, dočekuje u znaku borbe za strana tržišta, jer je prostor Srbije i Evrope isuviše mali da bi se obezbedile zarade, sirovine, namirili porezi, servisirali troškovi proizvodnje u najvećoj evropskoj fabrici gumene obuće i tehničke robe, sportskih rekvizita i još mnogo toga.

Ilićev dolazak na čelo kompanije usledio je posle nepovoljnih trendova u postupku Unapred pripremljenog plana reorganizacije koji je u "Tigru" na snazi već nekoliko godina i sa kojim se u prvom polugođu ove godine posustalo, jer su prihodi kompanije smanjeni čak za 23 odsto.


PROČITAJTE JOŠ:
Kako je uništavana "Galenika"

- Finansijski problemi prema državi i partnerima od oko 17,8 miliona evra nastali su pre 2013. godine. Nakon konverzije svojih potraživanja, po osnovu poreza, država je sa 60 odsto, najveći akcionar u "Tigru". Borimo se svakodnevno da nastavimo proizvodnju i ispunimo obaveze prema partnerima. Uprkos svim problemima, ugovoreni su poslovi do kraja godine, radi se u tri smene, jer je "Tigar" sistem koji vredi, a proizvodi koji nastaju ovde imaju svoje tržište od Dalekog istoka do Amerike - objašnjava Ilić.

Svoju tvrdnju ilustruje činjenicama, malo poznatim javnosti.

- Naša radna, sportska, zaštitna i modna gumena obuća je poznata ne samo na Balkanu i u Evropi, Americi, nego i u nordijskim zemljama. O kapacitetima kompanije govori činjenica da smo prošle godine, na tržištu EU, bili drugi dobavljač odmah iza Kineza! Na ovo tržište realizovano je 400.000 pari obuće u vrednosti od oko 8,5 miliona evra. Armije nordijskih zemalja snabdevamo čizmama koje su modelirane i napravljene da mogu da podnesu temperature od minus 70, pa do nezamislivih minus 100 stepeni. Među specijalnim vrstama obuće, tačnije zaštitne obuće su i vatrogasne čizme za brigade u Hongkongu, koje snabdevamo od 2009. godine - napominje direktor Ilić, podsećajući da su za "Tigrove" opanke zainteresovani i poslovično racionalni Japanci kojima je prodato 10.000 pari ove obuće koja je ovde sinonim za nešto prosto. Opanci za Japan kreirani su uz sugestije stručnjaka Zemlje izlazećeg sunca i njima ne deluju tako "seljački" kao nama.


Vladimir Ilić


PROBOJ NA RUSKO TRŽIŠTE

Veliki izazov za "tigrovce" biće obnova saradnje sa firmama na ruskom tržištu, gde bi osim tehničke robe mogli da plasiraju i lepila, ali i mnoštvo sportskih rekvizita. Malo je poznato da je prva košarkaška i lopta za vaterpolo i rukomet, u bivšoj SFRJ proizvedena upravo u pogonima pirotskog "Tigra". Jedan od poslednjih proizvoda koji se ovde kreira jesu barijere za zaštitu od poplava, kojima se mnogo lakše manipuliše od betonskih. Prave se od reciklata. U značaj ove kompanije uverili su se i žitelji poplavljenih područja u zapadnoj Srbiji pre tri godine, kada je odavde isporučeno više desetina hiljada pari gumenih čizama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

kištra pive

16.10.2017. 16:26

Kupio njihove lovačke čizme podstavljene neoprenom prije desetak godina.Služile me četiri godine.Kupim drugi par,izdržale šest mjeseci,kupim treći par,raspadnu se za tri mjeseca.Cijena,nimalo jeftina.Klasična priča sa balkana.

Banja Luka

16.10.2017. 17:24

@kištra pive - Nisi kupio original Tigrove čizme. Drugo je što na njima piše Tigar. Ipak, moje neoriginal tigrovke traju mi već od 2010.

Deda Gedza

16.10.2017. 19:47

@ Japanci kupili 10.000 pari opanaka !!!??? Nista cudno,sada ce poceti da igraju i "ZIKINO KOLO " ( samo jos da kupe i 10.000 elecica) !!!!!