U pogonu za flaširanje '''prolom vode'' u utorak je puštena u rad nova, najsavremenija linija za flaširanje vode. Po rečima Radovana Raičevića, direktora kuršumlijskog preduzeća “Planinka”, u čijem sastavu posluju Prolom i Lukovska banja kao i pogon za flaširanje ove vode, u liniju kapaciteta 13.200 jedinica na čas, uloženo je 2,5 miliona evra.

- Puštanjem u pogon najsavremenije linije za flaširanje vode u ambalažama od 1,5 i 0,5 litara želeli smo da obeležimo Svetski dan vode, ali mi zapravo svakodnevno realizujemo brojne aktivnosti kroz koje objašnjavamo o značaju i kvalitetu ove lekovite vode - ističe direktor Raičević.

I dok objašnjava da se oko 27 odsto proizvodnje ove vode plasira na inostrano tržište počev od Australije, Amerike i Rusije, direktor A. D. ''Planinka” naglašava da se u apotekama širom Rusije ''prolom voda'' prodaje kao lekovita voda kao i da tim eminentnih ruskih stručnjaka i dalje istražuju sve delotvornosti ove vode na ljudski organizam.

- Osim već poznatih indikacija u lečenju bolesti bubrega, organa za varenje i kožnih bolesti, ruski naučnici već godinu dana bave se istraživanjem uticaja '''prolom vode'' na period oporavka kod sportista. Naime, prvi rezultati su veoma ohrabrujući ali će uskoro javnosti biti prezentovano dodatno istraživanje naučnika iz Rusije vezano za blagotvorne rezultate ove vode na organizam vrhunskih sportista - pojašnjavaju u kuršumlijskom preduzeću “Planinka”.

I dok pojašnjavaju da proizvodnja ''prolom vode'' na godišnjem nivou iznosi više od 50 miliona litara, u “Planinci” s ponosom ističu da u kontinuititetu doniraju ovu vodu Urološkim Klinikama u Beogradu i Nišu a da se posebne donacije odnose na dečija odeljenja ovih Klinika.

RAZVOJ I UPOŠLjAVANjE

Naše preduzeće koje je zapravo Akcionarsko društvo nosilac je turizma u Topličkom krjau koji je i najpoznatiji po našim banjama odnosno termomineralanim vodama koje postoje na ovom području ali i prirodnim raritetom “Đavoljom varoši” - ističe Zlatko Veljović, direktor Prolom banje i naglašava da preduzeće “Planinka” broji oko 400 radnika, a da je poslednjih godinu dana u ovim banjama uposleno blizu stotinu mladih .