PREMIJER U INDIJI: Jače veze agrara i IT

M. N. S.

sreda, 11. 01. 2017. u 13:05

ПРЕМИЈЕР У ИНДИЈИ: Јаче везе аграра и ИТ

SARADNjA Premijer sa glavnim ministrom države Maharastra Fadnavisom ,Foto Tanjug

Premijer Vučić i drugog dana posete Indiji s njihovim privrednicima. Formiraće se zajedničke IT kompanije. Žele srpsku hranu

BOLjA saradnja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, privlačenje većeg broja investitora iz Indije u Srbiju, kao i formiranje zajedničkih IT kompanija bili su tema današnjeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića s glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom u Mumbaju u Indiji.

Vučić i Fadnavis dogovorili su se o formiranju zajedničkih timova koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države u svetu, koja se nalazi u sastavu Indije.

- Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede - rekao je ministar Fadnavis. - Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika je mogućnost za srpske kompanije.

Vučić se danas sastao i s predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiju. Direktor Pinnacle industries Sudir Mehta rekao je da su indijski investitori zainteresovani za jačanje ekonomske saradnje u oblastima infrastrukture, obnovljive energije, informacione tehnologije, poljoprivrede, bankarstva i turizma, naučno-tehničke saradnje i tekstilne industrije. On je rekao da je od 2013. do 2015. godine skoro udvostručena trgovinska razmena Indije i Srbije, ali da je to i dalje nedovoljno s obzirom na mogućnosti.

Vučić je indijske privrednike obavestio o ekonomskim reformama svoje vlade u poslednje dve godine, kao i o merama podrške stranim investitorima. Kako je istakao, zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, CEFTA, Turskom, SAD i zemljama Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, Srbija je veoma interesantna za direktne strane investicije.

Vučić trodnevnu posetu Indiji završava u četrtak, kada će biti na otvaranju poslovnog dana Mumbajske berze.

BLIŽI EVROPI

INDIJSKI privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i geografski veoma zanimljiva za njihove poslove. Najviše zbog mogućnosti da za kratko vreme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

VUČIĆ: IDUĆE SEDMICE U DAVOSU S PREDSEDNIKOM KINE I O RTB BOR

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će iduće nedelje, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, od kineskog predsednika Si Đinpinga zatražiti pomoć i za rešavanje problema Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

On je za Radio-televiziju Srbije rekao i da će kineskom predsedniku zahvaliti na pomoći koju Kina pruža Srbiji u raznim oblastima, uključujući i smederevsku Železaru, koju je preuzele kineska kompanija.

Vučić je podsetio da je to biti prvi boravak kineskog predsednika u Davosu, da će kratko trajati, ali da će on imati prilike da razgovara sa Si Đinpingom. "Dobili smo odobrenje za sastanak s kineskim predsednikom i to je za Srbiju i njene građane velika čast", rekao je Vučić.

Srpski premijer, koji boravi u Indiji, istakao je i da susreti s najvišim zvaničnicima te države takođe predstavljaju veliku čast za Srbiju i njene garđane. On je rekao i da očekuje da će indijski premijer Narendra Modi do kraja ove ili početkom naredne godine posetiti Srbiju.

Vučić je izrazio očekivanje i da će biti unapređena saradnja srpskih i indijskih kompaniju u raznim oblastima , dodavši da će u nastavku posete, predstavnicima indijske automobilske industrije ponuditi najbolje moguće uslove za dolazak u Srbiju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Rakon

11.01.2017. 19:48

@i novim ulaganjima - Nije mi jasno stalno kukanje koliko ulaže država. Pa i treba da se ulaže i da se pokreće proizvodnja. Ali kada se ulaže ulaže se u nešto što je sigurno a ne u maglu. Taj novac se neće pojesti i popiti već se obrće o oplođuje i vraća multiplikovano.

Sanja

11.01.2017. 19:39

Nesumnjivo da je ova poseta Indiji bila korisna, a koliko... to ce vreme pokazati.

KOKUS

11.01.2017. 23:16

@nick - Indija sa 1.2oo.ooo gradjana može biti tržište za sve naše robe.

Pero

11.01.2017. 19:50

Svaki vid saradnje i unapredjenja odnosa je dobar, samo sto je potrebno puno vremena da sve to zazivi, ali u svakom slucaju je bitno da se radi na tome

Hedona

11.01.2017. 19:53

Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede. Srbija i Indija mora da sarađuju, i naći zajedničke projekte. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Srbiji i trebaju što više stranih investicija.

dordz

11.01.2017. 20:22

Od njih ima stvarno puni korisnog da se nauci. Sa njima stvarno treba biti uvek u kontaktu, nadam se da ce Srbija tako i uraditi.

Cile

11.01.2017. 21:49

U interesu Srbije je produbljivanje ekonomske saradnje sa državom od preko 1 milijarde stanovnika.

DERLINGTON

11.01.2017. 23:15

Ne vidim razloga da nam medjusobna robna razmena sa Indijom bude samo 13o miliona evra, malo , a Indija je nepresušan teren za naše robe, posebno poljoprivrednih proizvoda.

farkas

11.01.2017. 23:25

Dobra saradnja sa Indijom nam moze dosta pomoci u razvoju ekonomije u Srbiji...

StevicA

11.01.2017. 23:25

Odlicno! Ovo su sjajne vesti. Nadam se da ce Vucic pametno iskoristiti ovu posetu i da ce sklopiti brojne poslovne sporazume izmedju Srbije i Indije. To ce mnogo znaciti nasoj ekonomji i ubrazce nas razvoj.

lenka

11.01.2017. 23:29

Znacajno je da se jacaju privredni odnosi to utice na kvalitet nase zemlje.

mladen

11.01.2017. 23:38

To je ono sto ama treba.Jos jaca saradnja sa svim zemljama.To nam onda donosi uspeh.

cs

12.01.2017. 00:00

ide nam u prilog da imamo sto bolju i jacu saradnju sa razvijenijom zemljom kao sto je Indija.

Dare

12.01.2017. 08:03

Ovaj dogovor premijera sa Indijcima je zaista za svaku pohvalu i sigurno je da ćemo mi imati veliki interes od toga.

o

13.01.2017. 09:23

zajednicke it kompanije ?! znaci, srbistanci ce raditi za manje para nego indijanci ? neverovatno, ali istinito, srecom, svi koji znaju taj posao odavno su otisli a ova raja koju ce da skoluju za to ako ne moze da ode i nije za bolje