Auto-gas uporno drži cenu

P. Ž.

16. 06. 2014. u 19:40

Ауто-гас упорно држи цену
Vozači nikako da dočekaju uobičajeno sezonsko pojeftinjenje TNG goriva

VOZAČI u Srbiji koji za pogon vozila koriste TNG (tečni naftni gas) nikako da dočekaju redovno, sezonsko sniženje cena ovog energenta, koji je leti, uvek jeftiniji nego zimi zbog drugačijeg odnosa smese propana i butana. Prošlog leta je cena litre auto-plina skliznula sa oko 80 dinara na nešto više od 60 dinara za litar.

Ove zime auto-gas je dostizao i 91 dinar za litar na pojedinim benzinskim stanicama, da bi se sada prodavao po ceni od 79,90 do 86,90 dinara za litar!

- TNG je jako specifičan energent i skoro nikada sa sigurnošću ne možete da predvidite cenu - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On, za „Novosti“, objašnjava da cena zavisi pre svega od kretanja cena u regionu. Zanimljivo je da se u Srbiji TNG koristi za pogon vozila u najvećem procentu od 80 odsto, a svega 20 odsto se koristi za zagrevanje prostorija.

- Taj postotak je na primer, obrnut u našem u okruženju, na primer u Sloveniji i Hrvatskoj - kaže Mićović.

Srbija je početkom godine cenu TNG opteretila sa dodatnih pet dinara akcize. Sada državna zahvatanja u strukturi cene ovog energenta iznose 35 dinara po litru. To je ujedno i glavni razlog što su u Srbiji cene TNG među najvišim u regionu.

Prema specijalizovanom evropskom portalu LPG prosečna cena TNG u Srbiji je 0,718 evra za litar, dok je prosek u BiH 0,56 evra za litar. Zato ne čudi što veliki broj naših vozača iz pograničnih delova zemlje svoje ljubimce „hrani“ na pumpama s one strane Drine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SMOKI

16.06.2014. 20:47

Zasto drzava laze svoj narod? Naftne kompanije u Srbiji divljaju i cenom i kvalitetom. Imamo najskuplje a najlosije gorivo u okruzenju. Drzava nicim ne utice na naftne siledzije da postuju bilo koji zakon. Ko odgovara za los kvalitet goriva? Kako vozac da dokaze da mu je motor upropasten zbog loseg goriva? Kako da nadoknadi stertu zbog vece potrosnje vozila? Jedino da sami palimo pumpe na kojima smo snabdevani losim gorivom za debele pare.

pera

17.06.2014. 10:00

@SMOKI - Baćuške su uzele kompletnu industriju nafte i gasa . Sada ,koliko vidim, imaju merak i na EPS , imaćemo i najskuplju struju . Mašala !!

Zoran1

16.06.2014. 20:51

Cene goriva ce ici samo gode ako malo padnu brzo ce se dici daleko izna gde su bile. Uzrok tih cena je jednostavna pohlepnost supertajkuna u cijim rukama su sve kompanije proizvode gorivo. Njihova pohlepnost se nikako nemoze zadovoljiti i nece stati dok ne uniste planetu ako im narod to dozvoli.

Предраг

17.06.2014. 10:51

Тренутно сам на одмору у Бугарској. Овде је цена гаса 1,16 лева, што је у динарима тачно 67 . Бензин је више од 2 пута скупљи, кошта око 2,55 лева па извуците закључак.