Sigurna kupovina iz fotelje

S. MORAVČEVIĆ

15. 07. 2010. u 19:40

Plaćanje karticama na internetu može se izvesti bez rizika. PIN broj se nikom ne saopštava

I U Srbiji građani mogu da šopinguju, biraju turističke aranžmane, i da obave razna druga plaćanja iz „fotelje“, odnosno putem interneta. Banke za ovu vrstu plaćanja ne izdaju posebne kartice, ali neke imaju dodatnu zaštitu za kreditne i uvek je preporuka korisnicima da dobro obrate pažnju kada pazare na ovakav način, jer su zloupotrebe vrlo česte.

Za plaćanje putem interenta potrebno je, na primer, ako se rezerviše neki hotel, da se na njegovoj internet-stranici odabere period u kome će se boraviti i u koliko ima slobodnih mesta, dobija se potvrda. Zatim se unosi broj kreditne kartice i sa nje se „skidaju „sredstva, odnosno rezerviše se cena anranžmana. Isto važi i za kupovinu garderobe, kozmetike, aparata... Kod nas banke imaju ugovore sa domaćim firmama, odnosno trgovinama, turističkim agencijama... za plaćanje karticama preko interneta. U inostranstvu može da se sve plati karticom preko veb-adresa, ukoliko naš građanin proceni da mu to odgovora.

OTKAZIVANJE
UKOLIKO se otkazuje rezervacija, nakon plaćanja, obavezno se traži broj kojim se potvrđuje otkaz rezervacije, kako klijent ne bi bio izložen plaćanju kao da nije otkazao rezervaciju. Najbolje bi bilo da se kupovina obavi samo na sajtovima koji su verifikovani od strane korporacija „Viz“ i „Masterkard“ kao sigurnim za kupovinu karticom.

Najčešće se od građana pri kupovini zahtevaju sledeći podaci: ime i prezime, adresa, broj kartice, validni kod ili „3 digit value“ (nalazi se na licu ili naličju kartice) i rok važnosti kartice.

Kada se pojavi stranica na kojoj treba uneti podatke sa kartice, treba proveriti da li se u dnu internet-pretraživača nalazi zaključan katanac (ili se pojavljuje ključ). Uverite se da prodavac na veb sajtu poseduje sertifikat, to ćete videti na ikonici za bezbednost.

ZAŠTITA

BANKE se trude da postignu što veću zaštitu za onlajn plaćanja karticama. Inteza je uvela najinovativniju tehnologiju sigurnog plaćanja platnim karticama na internetu - „masterkard sekjur kod“ uslugu.

Za korišćenje ove usluge neophodno je da klijent poseduje čitač platne kartice koji može da se nabavi u ekspoziturama Inteza banke. Ovaj čitač, kada se obavlja plaćanje, emituje poseban kod samo za tu transakciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar

15.07.2010. 20:20

Niste napisali sta o tome veli " Otkrovenje Svetog Jovana"!Potrazite na jutjubu digitalni andjeo-zig zveri.