NEDELjA PROĐE: Vratiću se jednog dana

Ivan Lovrić

nedelja, 05. 07. 2020. u 08:33

НЕДЕЉА ПРОЂЕ: Вратићу се једног дана

Aleksa Milojević Foto V. Danilov

Prošle godine bio je đak generacije Matematičke gimnazije, a ove je već uspešno završio prvu godinu studija na prestižnom Univerzitetu Prinston u Americi
Prošle godine bio je đak generacije Matematičke gimnazije, a ove je već uspešno završio prvu godinu studija na prestižnom Univerzitetu Prinston u Americi. Preko velike bare otišao je s mnogobrojnim odličjima koja je stekao na međunarodnim takmičenjima. Aleksa Milojević je sada na zasluženom raspustu u svom Beogradu.

* Položili ste sve ispite iz prve godine.

- Jesam, pet u prvom i pet u drugom semestru.

* Reklo bi se da vam nije bilo teško.

- Uklopio sam se u njihov sistem studiranja. U suštini, na tom univerzitetu sami birate predmete. Postoji, naravno, tridesetak određenih predmeta koje morate položiti da biste završili studije, ali velika je fleksibilnost u odabiru izbornih. Za mene je to bilo izazovno, ali ne i preterano teško.

* Koji je predmet za vas, osim matematike, bio najizazovniji?

- Pošto volim da čitam, odabrao sam predmet iz ruske književnosti, koji me je stvarno oduševio. I to sam uspešno položio.

* Ova nesrećna korona mnogima je poremetila planove. Kada očekujete povratak u Ameriku?

- Ideja je bila da na jesenji semestar dođemo početkom septembra. Još, međutim, očekujem odluku komiteta u Prinstonu koji proučava kako će se studije odvijati na jesen, da li je rizično da se vratimo ili nije.

* I ovde i tamo ste među vodećim matematičarima. Šta je najvažnije za uspeh - talenat ili rad?

- Jedino zajedno su dobitna kombinacija. Ukoliko nema talenta, rad postaje besmislen. S druge strane, ako nema rada, i talenat je propao.

* Koji su vam planovi kad završite fakultet?

- Posle fakulteta dolaze neke postdiplomske studije. Ne znam da li će to biti u Americi ili Evropi. Generalno, najviše bih voleo da se bavim naukom.

* Neke naše buduće Tesle i Pupini, kada odu u inostranstvo na studije, više se ne vraćaju u zemlju.

- Nadam se da ću se u nekom trenutku vratiti u Srbiju. Ali kada će to biti, stvarno ne znam. Nekako mi je čudno da ceo život provedem van otadžbine.

* Koja su vam interesovanja van matematike?

- To se stalno menja i evoluira. Bavio sam se sportom, trenirao sam atletiku u srednjoj školi, a to sam nastavio i u Prinstonu. To je više rekreacija i odmor od matematike.

* Da li ste obišli bivšu školu?

- Kada sam ovde, često svratim u Matematičku gimnaziju. U našoj školi postoji tradicija da bivši đaci održe nekoliko predavanja, koja nazovemo, na primer, "nedelja matematike", "nedelja fizike" ili "nedelja informatike".

* Šta vam je mimo matematike obeležilo nedelju za nama?

- Sve je bilo u znaku iščekivanja odluke Prinstona da li se na jesen vraćam u Ameriku, na nastavak studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije