RAT notara i katastra: Obračun preko leđa građana, koji ponovo moraju na šaltere

S. J. Matić - Z. Radović

05. 06. 2020. u 09:02

Javni beležnici u sukobu sa Republičkim geodetskim zavodom jer ne žele da izdaju list nepokretnosti

РАТ нотара и катастра: Обрачун преко леђа грађана, који поново морају на шалтере

Teško dobiti slobodan termin Foto RGZ

DIGITALIZACIJA je zavadila Republički geodetski zavod i javne beležnike! Dok u katastru tvrde da se izvod iz lista nepokretnosti može izvaditi elektronski, notari ne prihvataju takva dokumenta i smatraju ih nevažećim. Zbog klinča dve državne institucije ispaštaju građani, koji su se vratili ispred šaltera.

Borko Drašković, direktor RGZ, tvrdi da beležnici opstruišu digitalizaciju, koja je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

- Iako je Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova pre dve godine propisao da javni beležnici, kao i preduzetnici i pravna lica upisana u registar geodetskih organizacija, mogu izdavati izvode iz katastra koji imaju istu važnost kao da ih je izdao RGZ, oni to ne priznaju - objašnjava Drašković. - Oni traže da im klijenti isključivo donesu papirni dokument po koji oni moraju da dođu u RGZ. To je maltretiranje i klasičan primer birokratskog lanca, u kojem građani glume kurire i elektronski dokument pretvaraju u papirni, koji će notari ponovo preneti u digitalni.

Drašković napominje da 50 odsto građana dolazi u katastar da bi izvadilo list nepokretnosti. On ističe i da je, zbog nemara javnih beležnika, RGZ morao da otvori 16 šaltera širom Srbije, jer je povećana aktivnost prodaje nepokretnosti posle vanrednog stanja. Sve to bi, kako kaže, moglo da prođe mnogo jednostavnije da notari poštuju zakon.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić, međutim, tvrdi da se njima stranke i ne obraćaju za izdavanje izvoda iz katastra.

- Mi imamo direktan pristup izvodima koji su potrebni za naš posao. Štampamo ih i ulažemo u spise predmeta - kaže Cvejić. - Javni beležnik ne može da izdaje izvode iz katastra, jer nema propisanih uslova, kako da ga overi, u kom formatu da ga izda i koliko da ga naplati. Kad Vlada Srbije propiše uslove za izdavanje, mi ćemo to onda raditi.

Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti predviđeno je da se uslovi izdavanja izvoda bliže urede podzakonskim aktom, ali na taj propis se čeka dve godine.

Cvejić kaže da ne znaju ni kako bi sud to cenio u eventualnom postupku ukoliko bi se osporavala takva isprava. Takođe, u slučaju povrede propisa javni beležnik odgovara celokupnom svojom imovinom za pričinjenu štetu.

Srbislav Cvejić

Prvi čovek javnih beležnika podvlači da se bez potrebe stvara tenzija oko ovog slučaja.

- Građanin nema potrebe da uzima list nepokretnosti za poslove koje obavlja kod beležnika i tako pravi sebi dodatne troškove - navodi Cvejić. - A, ako mu treba za građevinsku dozvolu, opština, koja ima pristup katastru, pribavlja ga po službenoj dužnosti.

Cvejić navodi da javni beležnici podržavaju digitalizaciju i da je Geodetski zavod na tom polju dosta učinio i olakšao posao i njima i strankama, ali da insistiraju na doslednoj primeni propisa.

Borko Drašković

REŠENJE NA POMOLU

U MINISTARSTVU pravde za "Novosti" kažu da su od Republičkog geodetskog zavoda juče dobili predlog uredbe koja treba da definiše uslove izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista vodova od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija. Oni će u narednom periodu dati mišljenje. Kada tekst bude usaglašen, RGZ će tu uredbu proslediti Vladi Srbije na usvajanje. Tada će se steći svi pravni uslovi da i javni beležnici izdaju te dokumente.


NEĆE NA CRNU LISTU

- IZ Geodetskog zavoda je javno rečeno da agencije i geodetske organizacije izdavanje lista nepokretnosti naplaćuju 50 evra, a mi to nećemo da radimo - kaže Cvejić. - Da izdajemo, pa da nas stave na crnu listu zbog toga. Na taj način bi da se napravi od naše kancelarije šalter i neka se napravi, ali prvo da Vlada to propiše. Na kraju, mora da se zna kakvi su tokovi novca, kuda on ide, kako određujemo cenu i kome taj novac uplaćujemo. Naročito što mi poprilično kontaktiramo sa posrednicima u poslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

od-saltera-do-saltera

05.06.2020. 13:58

Veliki problem je i to sto katastaska sluzba proizvoljno oduzima delove imovine pri izdavanju lista nepokretnosti. Ono sto je placeno pri otkupu stana je svojevoljno oduzeto, uz obrazlozenje "mi to ne upisujemo" (nezakonito). Nelegalno otimanje zajednickih prostorija koje su placene prilikom kupovine stanova, a onda opet prodate drugim licima (koja su se cak hvalila da su potplatila sluzbenike) je nemoguce razresiti, ikao je Ustavni sud doneo ondluku da je oduzimanje tih prostoriaj nelgalno.

Milica Stojanovic

05.06.2020. 14:39

Sramota. Drzavni organi ne saradjuju izmedju sebe, cemu onda ''digitalizacija'' ako se opet trazi stampanje na papiru? Beleznici notari, nisu ni bili potrebni, izmisljeni su da se zaposle rodjaci i prijatelji. Sve to preko ledja obicnih poreskih obveznika. Dokle? Da li ce neko ikada odgovarati za propuste? Ono sto se u normalnim zemljama zavrsi preko emaila i interneta, kod nas se ignorise i vracamo se u XX vek. Sramota.

* КОМЕНТАР *

05.06.2020. 16:48

А због чега ви господине Драшковићу отварате нове шалтере по Србији, покрените тужбе против свих нотара који неће да прихвате оно што је законом прописано и завршите посао једном за свагда!!! Значи испада да они свесно крше прописе и законе, ви свесно ћутите и окрећете главу на другу страну а народ ко шврља нека се млати по шалтерима до краја живота!!!

Marko Stojiljkovic

05.06.2020. 18:58

Pomozite da uzmem iz katastar List nepokretnosti treba mi za EPS da mi uključe struju. Nekretninu sam kupio 03.03.2020g i ne mogu da dobijem Resenje o uknjizbi da bih izvadio List nepokretnosti iako u kupoprodajom Ugovoru imam ovlašćenje od prodavca da mogu da ga zastupam u svim pravnim poslovima vezano za kupljenu nekretnine.

Vasilji

05.06.2020. 19:19

Notari i javni beležnica nisu državne, već privatne institucije! Tako da test "rat državnih institucija" pada u vodu!

Milojko

05.06.2020. 19:20

Lako cete vi to, uvede notare u sistem i date im da dodatno naplate uslugu i sve srecni.. gradjani plate vise al se ne vucaraju po redovima..

Љута

05.06.2020. 21:26

Зашто ова државна институција (РГЗ) стално улази "у клинч", како је то овде написано,са другим носиоцима јавних овлашћења и ко то толерише?

Nena

05.06.2020. 22:30

Briga katastar za gradjane, oni naplate list neookretnosti 1.800,00 din, finansiraju se iz budzeta, i nije ih briga za naplatu taksi, a i za gradjene, kako su se digitalizovali zabravili saltere, rade kako hoce i sta hoce.

За све паре

06.06.2020. 14:03

Срби стварно заслужујете Нобелову награду за муке каквим вас излаже држава.

Грађанин

06.06.2020. 23:54

Od kada su to notari i javni beležnici državne institucije? Koliko je meni poznato, to je država izmislila privatne agencije kako bi građani tri puta više plaćali za istu stvar koju su državne institucije trebale da rade i još od toga uzimaju procenat-reket! Lenčuge i lopovi !

neko

10.06.2020. 15:35

Notari ne traze izvode u papiru od RGZa , licno sam se uverio . Kupoprodaja stana zavrsena dostojanstveno za 20 minuta , niko nam nije trazio bilo kakav papir osim prethodnog ugovora. Sve su pribavili sami i list nepokretnosti i izvode iz maticnih knjiga i nista se dodatno ne placa za to. Informisite se pa komentarisite.