Nestorović u klinču sa kolegama, preti mu gubitak licence: Profesori: Javnim nastupima je nanosio štetu, doktor odgovara: Sve što sam rekao, bio sam u pravu

Novosti online

petak, 29. 05. 2020. u 11:40

Несторовић у клинчу са колегама, прети му губитак лиценце: Професори: Јавним наступима је наносио штету, доктор одговара: Све што сам рекао, био сам у праву
Protiv prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, podnet je zahtev etičkom odboru Lekarske komore Srbije (LKS)

Protiv prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, podnet je zahtev etičkom odboru Lekarske komore Srbije (LKS). U zahtevu je navedeno da je "Nestorović svojim javnim nastupima kao član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Covid-19 narušavao ugled i nanosio štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini".

Inicijator za podnošenje zahteva je dr Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorka u penziji.

Etički komitet LKS sledeće sedmice raspravljaće o zahtevu grupe članova da se poznati profesor i pulmolog javno osudi zbog izjava koje je davao kao član Kriznog štaba. Ta javna osuda bi, u krajnjem ishodu, značila da bi profesoru Nestoroviću moglo da bude oduzeto pravo na rad.

Sednicu etičkog odbora zakazuje predsednik dr Goran Bogdanović. Odbor čini 15 članova koji se biraju na mandat od četiri godine. Zadatak etičkog odbora biće da utvrdi da li postoji materijal da se protiv prof. Nestorovića pokrene postupak pred sudom časti. U slučaju pokretanja postupka tužioci moraju da dokažu da su Nestorovićeve izjave izazvale štetu. Ukoliko sud presudi u korist tužioca, dr Nestoroviću bi bila uzeta lekarska licenca, i to dve godine pred penziju, prenosi Srpski telegraf.

Na sve to, profesor Nestorović kaže:

- Sad kad je prošla epidemija i kad se ispostavilo da sam za sve bio u pravu, ispao sam najneetičniji doktor u Srbiji zato što sam bio na konferenciji za novinare sa Vučićem.

Nestorović dodaje da su se "tu poklopili različiti interesi" i da "tu ima i sujete, ali pre svega politike", i najavljuje da će potpisnike zahteva upućenog LKS, "ako zaista nešto urade", tužiti redovnom sudu.

Prema njegovim rečima, potpisnicima zahteva najviše smeta što se, kako kaže, ispostavilo da je bio u pravu za sve što je rekao u vezi sa koronom.

- Podnose zahtev sad kad se epidemija završila, kad je sve prošlo i ispostavilo se da sam bio u pravu. Jesam li rekao da će epidemija trajati tri meseca, da virus nije mnogo opasan, da će smrtnost biti mala, da će umreti 250 ljudi. Sad ih, čini mi se, najviše nervira što sam za sve bio u pravu - kaže prof. Nestorović.

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić objasnio je za Srpski telegraf da svaki lekar ima pravo da podnese zahtev etičkom odboru protiv kolege, ali da on lično ne želi da se izjašnjava o Nestoroviću.

(Blic)

Komentari (16)

Богољуб

29.05.2020. 12:44

Е, шта ти је завист...Гордост (ових, иних...)Оставите човека на миру!

Питагора

29.05.2020. 13:23

Обе стране су у праву, и то је оно што проблем чини нерешивим.

Kakve gluposti

29.05.2020. 13:24

Ostavite čoveka na miru! Nećemo jednoumlje. Ima čovek pravo na svoje mišljenje!

Рашо

29.05.2020. 13:32

Докторе, проблем су изјаве о вакцини. А ове "колеге" тужиоци само поступају по налогу послодаваца, можда и нема ничег личног иако је лекарска сујета одмах иза професорске!

skorpio

29.05.2020. 13:33

Jel taj etički odbor pokrenuo istragu zbog nekog koji je uzeo kovertu od ljudi koji i zadnju paru daju zbog zdravlja? Nije? Ma da teško je krenuti od samog sebe... Doktor je bio na prvoj liniji za razliku od vas plaćenika farmaceutskih kompanija...

Nikad kraja

29.05.2020. 14:35

Pa nije baš bio u pravu, početak - šoping u Rimu, ma neće na zene, na decu, pa vidite ja čitam ovo, gledam ono, stalno nekog citira...te virus je smešan, te, a istina je da je kraj maja, a 0 (nule) ni na vidiku...

Milovan

29.05.2020. 18:29

@Nikad kraja - Provesor Nestorović primer pravog doktora. Pleni znanjem i milina ga je slušati. Drugi mu nisu ni do kolena. Ko je taj miš koji se sad pravi pame tan pa pokreće postupak protiv dr. Nestorovića. Njemu treba oduzeti licencu.

Krle

29.05.2020. 14:49

Zvezdama epidemije smeta Nestorović jer im unižava "slavu". A najviše smeta farmskološkom lobiju izjavom koje remete vakcinisanje.

bojanlux@gmail.com

29.05.2020. 15:30

Nanosio je stetu farmaceutskoj mafiji jer je pričao protiv lečenja lekovima i da je najbolje lečiti se biljkama. Kritikovao je privatnu praksu lekara rekavši da njima ne treba verovati jer im je interes da uzimaju pare. Hvalio je Rusiju rekavši da od Rusa treba da kupujemo vakcine. Ja Nisam ni u jednoj stranci i nisam ni na izbore izlazio, ali mislim da je čovek na mestu i do sada je sve najtačnije prognozirao bezano za Koronu.

Nena

29.05.2020. 22:10

@bojanlux@gmail.com - Nestorovicu verujem vise nego ikom.Covek je iskren.reakan i milina je slusati ga.nemoguce da neko zeli da naudi takvom strucnjaku....osim ako je politika umesala prste ili zdravstv.mafija..

Dr Caki

29.05.2020. 16:29

Dr Nestorović je realan covek i treba ga nagraditi za njegov rad i doprinos borbi protiv pandemije

Milica

29.05.2020. 16:33

Potpuno je bio u pravu za sve sto je rekao! Kakvu je to stetu naneo bilo kome? Naprotiv, unosio je optimizam i bilo ga je milina slusati, gde god se pojavio. Kolege koji ga tuze treba da je sramota sto maltretiraju takvog strucnjaka.

Maxs

30.05.2020. 16:53

Tresla se gora rodio se mis.To vam je ona ,nedaj boze da se Srbi sloze . Jedino sam razumela i verovala ono sto je dr. Nestorovic govorio.

Миле О.

30.05.2020. 18:56

Др.Несторовић је потпуно у праву.Које др.П.Кон дали припада или под утицајем моћника говори.Срамота да се др.Несторовићу прети одузимањем лајснеса,ко то наређује,вероватно из тих ложа које дјелују на политику Србије.

Jela

30.05.2020. 23:37

Нема потребе дизати галаму против људи из Кризног штаба. Сви лекари су били одлични. Срамота је да неки лекари говоре тако против свог колеге. Одлично су урадили посао и доктор Кон и доктор Несторовић. Врхунски лекари као и лекари Др Горан Стевановић, Бранислав Тодоровић и др Кисић Тепавчевић. Хвала им на часности и раду. Хвала свима. Немојте да у нама изазивате горак укус српских свађа. Браво за све лекаре. Браво за доктора Несторовића.