“Krah planova Bžežinskog, pobeda čuda Rusije i Kine“: Emir Kusturica o svetskom poretku u doba korone

30. 04. 2020. u 09:00

Vašingtonu nisu računali na to da će Kinezi bez ispaljenog metka stići u Evropu. Amerikanci veruju u profit iber ales, a Rusi i u Boga i u profit

“Крах планова Бжежинског, победа чуда Русије и Кине“: Емир Кустурица о светском поретку у доба короне
RADNA soba Zbignjeva Bžežinskog, jednog od generatora spoljnopolitičke strategije SAD, nije bila klasično uređena. Umjesto knjiga na policama su stajali luksuzni okviri u kojima nije bilo stranica niti sadržaja.

On je, međutim, napisao nekoliko naslova koji su izražavali mržnju prema Rusiji i želju da se jednog dana Kinezi nasele u ogromno prostranstvo zemlje koja svoje granice ne mijenja već više od dvjesto godina. Pisao je o potrebi provincijalizacije Moskve preko komadanja Ruske Federacije. On je to priželjkivao namrštenim očima, ali, na kraju, ništa se od toga nije desilo.

Što bi rekao Faustov Mefisto, "zlatno drvo života je snažnije od sive teorije". Veliki književnik je dao prednost nedprevidivosti životnog čuda koje je, sada, u doba korone, SAD dovelo u mnogo nepovoljniji položaj od Ruske Federacije. Surovost kapitalizma u obje zemlje razdvajaju duboke duhovne, običajne, vjerske razlike. Amerikanci vjeruju u profit iber ales, a Rusi se nisu odrekli Boga iako se ne odriču profita. Ne treba zaboraviti da ih vezuju ideje komfora koje, opet, prihvata čitav svijet. Čovjek zakorači u djelove Pekinga, Moskve, isto mu dođe kao da se obreo u nekoj četvrti San Franciska.

Utoliko prazne knjige na policama Zbignjeva Bžežinskog, užas praznine, nisu samo jednokratno upotrebljive, one u drugoj fazi postaju simptom nevolje. Kada je veliki Rim gorio, velika je imperija propadala ne samo od gotske i vizigotske ruke, nego i zbog nevjerice stanovništva u poredak vlastitog carstva.

Taj nedostatak poretka vidljiv u doba korone je počeo davno. Upravo u vrijeme kada je dizajner sređivao radnu sobu Zbignjeva Bžežinskog, koji je tada režirao talibanske pobjede nad Brežnjevljevim tenkovima. Nije znao da će oni, na kraju, postati vjerni pratioci Osame bin Ladena, velikog prijatelja američke demokratije, pa onda njihovog najvećeg neprijatelja. On je ubijen u Pakistanu, gdje je CIA trenirala mudžahedine za borbu protiv Sovjeta u Avganistanu.

I ne samo to. Kada je Nikson napravio dil sa Mao Cedungom otvoreno je poglavlje privrednog napretka Kine, enormnog bogaćenja američke plutokratije, ali i sakaćenje američke privrede. Velike nade čovjeka sa radnom sobom sa lažnim knjigama uperene su ka najvažnijem cilju - da će kad-tad, kao rasista, po osnovama biologije, Kinezi da savladaju Ruse. Nije isključeno, pošto biologija najčešće biva presudna, ali nije računao da se Rusija ne graniči samo sa Kinom nego, po mnogima, i sa Bogom.

Kao što nije računao da će Kinezi obnoviti puteve svile i bez ispucanog metka stići u Evropu, ali i u Ameriku, i da će u doba korone kupovati naftu od Rusa. Kao što, uostalom, nije predvideo Donalda Trampa na političkoj sceni SAD. Nije, svakako, znao da će novi Predsjednik govoriti, a dijelom i primjenjivati, ideje suverene Amerike a ne svjetskog policajca, što je, u stvari, bila glavna premisa svih teorija Bžežinskog.

Ništa nije slučajno. SAD već deset godina vode neuspješne ratove, Avganistan, Etiopija, Irak, Libija, Sirija, pa je tako postalo razumljivo zašto je Barak Obama dobio Nobelovu nagradu.

Kada je umro čovjek u čijoj radnoj sobi su, na policama, stajale lažne knjige, sigurno nije prošao kroz vrata vječnosti i zakoračio u raj koji je Horhe Luis Borhes zamišljao kao neku vrstu biblioteke!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

s

30.04.2020. 10:15

i sta je dobro sto se kinezi sire ? oni su kao dobri ? ha ha ha ha ha, kakva naivnost, oni gledaju svoja posla i kad se namnoze unistice sve ostale

SRBA

01.05.2020. 04:20

@s - Izuzetno cenim Kineski narod, istoriju, filozofiju zivota i sl, ali slazem se sa tobom. Nije ponasanje Amerike "americko', vec ponasanje najvece svetske sile. I tako ce da se ponasa bilo ko je najveca sila u kom momentu, ili jos gore. To smo valjda naucili iz proslosti. Naivno je verovanje da kada oni dodju na vlast (a hoce, i pitanje je samo kada) da ce biti ista bolji. Nametace brutalno svoju volju kako je uvek radila najveca svetska sila, od Rimskog carstva do SAD.

EvGenije

30.04.2020. 11:00

Nije čudno što jedan Poljak mrzi Rusiju. Već stolećima Poljaci uče svoju decu toj mržnji. Ne mogu im oprostiti što su im srušili snove o carstvu. I ne, nema to veze sa SSSR-om ili Katinskom šumom. Ta je mržnja mnogo starija, mržnja zelena od zavisti, mržnja sa patinom.

Panajotovic

01.05.2020. 12:38

@EvGenije - Tako neko moze i za nas da kaze. Suvise je to pojednostavljeno glediste. Ne mrze se celi narodi. Nego imaju predrasude. Bas kao i ti.

Bonaparta3@gmail.com

30.04.2020. 11:05

Dragi moj Kusta, tek predstoji borba sa tom belosvetskom bagrom. Voleo bih kada bih te video na čelu pokreta protiv 5G mreže. Cilj uprave te bagre je da nam nametnu 5G mrežu, sledeća faza je čipovanje ljudi i poslednja faza 6G mreža, apsolutna kontrola čovečanstva.

Panajotovic

01.05.2020. 12:35

@Bonaparta3@gmail.com - Bonaparta, ode ti predaleko. Kusta je Kusta, al koristi mobilni. Video sam licno...

Jelena

30.04.2020. 11:10

Bravo gospodine, dajte molim vas malo češće se oglasite. Napaćeni, podijeljeni i bez osjećaja za svoju državu, narod Srbije vapije za takvim umovima da tom narodu korak po korak postavlja putokaze i ukazuje na to ko su mu pravi prijatelji. Za početak, na prvu se može vidjeti, ko je od komšija požurio da prizna Kosovo. Pametnome dosta

Tesla

30.04.2020. 11:12

Uz sve poštovanje koje vam dugujemo za vaš neizmeran rad i stvaralaštvo ipak moram da ( neizbežno) primetim da u suštini je mnogo lakše danas primetiti sve to nego li predvidet a predvideti ovu današnju situaciju niko po mom mišljenju nije mogao.

Milorad

30.04.2020. 21:54

Moj dobri Emire, Nek te Bog cuva da te sto duze imamo. Hvala ti za svako dobro koje nam cinis, recju delom i istinom.

Ljiljana Kuzjak

01.05.2020. 00:50

Kusta je dobro , Bogu hvala ... U ovom vanrednom stanju najvise mi nedostaje on. Bez svega ostalog mogu.