Od osam sati test iz srpskog jezika: Počinje onlajn proba male mature, rezultati posle 20 časova

Lj. B.

22. 04. 2020. u 07:10

Од осам сати тест из српског језика: Почиње онлајн проба мале матуре, резултати после 20 часова

Ilustracija Foto: Depositphoto

Polaganje traje 60 minuta, u intervalu od osam do 20 časova. Sutra zakazana matematika
UČENICI osmog razreda danas će u intervalu od osam do 20 časova, polagati test iz srpskog jezika, čime će početi onlajn proba male mature. Test iz maternjeg trajaće 60 minuta od momenta kada se učenik prijavi na obrazovnu platformu "moja učionica". Test iz matematike je sutra, a za prekosutra je zakazan kombinovani test. Na svakom od tri testa biće po 20 zadataka, srpski i kombinovani test trajaće po sat, dok će test iz matematike trajati 90 minuta.

Smetnje koje su postojale pri priključenju na platformu otklonjene su tako da sada svi učenici mogu da joj pristupe.

U Ministarstvu prosvete kažu da je sve spremno za probu onlajn male mature:

- Na platformu je prijavljeno 51.700 učenika, a mogu da polažu svi učenici osmog razreda. Tehničke uređaje, tablete i internet obezbedili smo za 2.844 učenika ili 4,3 odsto cele generacije - kažu u Ministarstvu, i konstatuju da nakon ove donacije nema đaka koji nema uređaj ili internet.

Ipak, u slučaju da postoji neki problem biće omogućeno da se u školi preuzmu sva tri testa u papirnoj formi 24. aprila.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je nedavno da je probno onlajn polaganje male mature "vrlo dobra mera".

- To je jedno samoprocenjivanje učenika završne godine. Ovo je prilika da se proba koja bi se radila u normalnim okolnostima radi na ovaj način - naveo je ministar Mladen Šarčević.


REŠENjA DOSTUPNA ISTOG DANA

REŠENjA samovrednovanja biće dostupna istog dana posle 20 časova. Učenici će znanje proveravati na jednostavan način - ponovnim pristupom na platformu na kojoj su radili test.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije