Nastavnici, prikočite sa zadacima! Posle dve nedelje onlajn nastave roditelji i deca žale se na preopterećenost

Lj. Begenišić

04. 04. 2020. u 12:00

U želji da se izbegnu rupe u znanju, zasipaju đake nepotrebnim obavezama

Наставници, прикочите са задацима! После две недеље онлајн наставе родитељи и деца жале се на преоптерећеност

Foto N. Skenderija

PRIKOČITE malo. Važno je da deca budu živa i zdrava i da bez posledica prođu kroz ovo. Unesite zato malo vedrine i pozitivne energije u rad sa učenicima. Neće ništa bitno propustiti, a što propuste naučiće dogodine. Dva-tri pitanja, nekoliko domaćih zadataka - dovoljno je. Opustite se, ne pišite po ceo dan. Niko vam neće zameriti ako ne radite savršeno.

Ovo je na svojoj fejsbuk-stranici nedavno napisao rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović, ali sa njim bi se verovatno složila i većina nastavnika, dece i roditelja.

Dve nedelje nakon uvođenja onlajn nastave na kanalima RTS, roditelji, ali i pojedini nastavnici, slažu se u tome da su deca preopterećena i da će ovakav ritam teško moći da prate do kraja školske godine.
OPISNE OCENE NASTAVNICI su već počeli da unose opisne ocene u esDnevnik, čime se sprovodi formativno ocenjivanje koje je preporučeno za vreme vanrednog stanja.
- Unapređena je funkcionalnost unosa podataka u sekciju "aktivnosti" u sistemu "esDnevnik", kako bi se pružila podrška nastavnicima i stručnim saradnicima u vođenju evidencije o radu i izveštavanju roditelja tokom nastave na daljinu. Time će biti bolje praćen napredak učenika - navode u Ministarstvu prosvete.

- Dete najpre sluša nastavu na RTS. Na početku, bila su samo dva predmeta, srpski i matematika, a kasnije su uključeni i drugi, pa se gledanje časova otegne do popodne. Deca su dužna da beleže, a posle, preko platformi, dobijaju lekcije i domaće zadatke. Često dobijamo domaći rad iz svih predmeta, tako da je dete sve do uveče zatrpano školskim obavezama, a sa njim i roditelji - kaže majka jednog osnovca.

Opterećeni su i nastavnici, ali obukama i savladavanjem novih načina za komunikaciju sa učenicima, ali i brigom da se sve postigne.

- Upravo je ta briga dovela do toga da deca budu zatrpana obavezama. Nastavnici imaju odgovornost za učenje i napredak đaka, i ta bojazan da će deca biti uskraćena tera ih da rade više nego što bi trebalo - kaže, za "Novosti", Milka Karaklajić, psiholog u OŠ "Milinko Kušić" u Ivanjici.

I ona savetuje nastavnicima da "prikoče" i da se izbore sa panikom koju izaziva potreba da se sve postigne. Naša sagovornica ističe da kod nastavnika naročitu brigu izaziva gradivo za đake osmog razreda jer ih čeka mala matura.

- Ministarstvo će imati u vidu ovu situaciju prilikom donošenja odluke o maloj maturi, deca neće biti oštećena - poručuje naša sagovornica. - Treba sve umeriti i izbegavati prevelika opterećenja dece.

Školski psiholog Branka Tišma takođe navodi da je ovo tek početak jednog novog sistema.

- Dobro je da deca imaju svakodnevne obaveze, da zadrže kontinuitet u radu, ali ne treba da budu opterećena - kaže Tišma. - Treba im davati osnovne sadržaje, a sve što je više od toga mora da bude zanimljivo i da ih motiviše da rade.


KLjUČ SU RADNE NAVIKE

I POJEDINI direktori već su preporučili nastavnicima da ne opterećuju decu. Među njima je i Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović" iz Beograda, koji kaže:
- Pažnja se mora obratiti na osmake, jer ih čeka mala matura, a za ostale samo minimum. Važni su srpski i matematika, a ostalo će se stići. Ne mogu ni deca ni roditelji po ceo dan da se bave školom, a i Ministarstvo to ne traži. Ideja je da deca zadrže radne navike i ovladaju osnovnim znanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije