Episkop valjevski Milutin preminuo je u 72. godini od bolesti kovid 19, koju prenosi virus korona. Vladika Milutin izdahnuo je u ponedeljak, dva sata iza ponoći, u bolnici “Dragiša Mišović” u Beogradu, gde se nalazio na lečenju.


Za episkopa obnovljene Eparhije valjevske, vladika Milutin ustoličen je septembra 2006. godine. Rođen je u selu Mijači nadomak Valjeva, a sa 14 godina postao je iskušenik u manastiru Kaona. Od tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Jovana, 1963. godine dobio je monaški postrig u manastiru Petkovica i ime Milutin. Završio je dvogodišnju monašku školu u manastiru Ostrig, a potom je u Kaoni postao namesnik i paroh.


Završio je srednju školu u Bogosloviji “Sveti Sava” u Beogradu. Nakon završene prve godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu otišao je u SAD, na PBF “Sveti Sava” u Libertvilu, gde je diplomirao, a onda se vratio u Kaonu, za nastojatelja manastira, i zajedno s bratsvom doprineo svelikom napretku svetinje.


Episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske Lavrentije 1994. godine unapredio ga je u igumana, potom u arhimandrita. Starešina kaonske obitelji postao je 1996. godine, kada mu je vladika Lavrentije na staranje poverio i manastir Lelić. Sa položaja arhijerejskog zamenika posavotamnavskog, izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog, a posle tri godine postavljen je na tron Eparhije valjevske, ponovo uspostavljene posle dva veka.


- Bio je u svakom smislu čedo tadašnje Eparhije šabačko-valjevske, u koju je došao kao dete i stasao u episkopa – kaže vladika šabački Lavrentije. - Bio je sjajan duhovnik i domaćin svetinje u Kaoni, koja je zahvaljujući njemu postala jedna od najlepših i najposećenijih bogomolja u SPC. Ostaće svetao primer kako treba da živi i da dela monah.BIO ROĐEN ZA CRKVU


- Vladika Milutin bio je rođen za Crkvu, predodređen za Službu božiju, kojoj je posvetio ceo svoj život – kaže njegov školski drug, protojerej stavrofor Stanko Vasić iz Draginca kod Loznice. - Bio je vladika iz naroda, i za narod, trajno vezan za svoju Crkvu i svoj rod. Milutin je govorio da je narod u valjevskom kraju od svih po posvećenosti u veri najbliži Bogu i da je ponosan što je na čelu eparhije u kojoj su rođene i službovale tako velike ljudske i duhovne gromade, poput oca Justina, vladike Nikolaja, Jovana Velimirovića...