Korona je slabo otporna, ali je moguća kontaminacija odevnih predmeta i kose: Dr Stevanović otkrio ono što sve interesuje, a nismo imali odgovor

Novosti Online

26. 03. 2020. u 15:46

Корона је слабо отпорна, али је могућа контаминација одевних предмета и косе: Др Стевановић открио оно што све интересује, а нисмо имали одговор
Na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je da je broj zaraženih korona virusom u Srbiji skočio na 457, a beleži se i četvrta žrtva
Na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je da je broj zaraženih korona virusom u Srbiji skočio na 457, a beleži se i četvrta žrtva, odnosno 48-godišnja žena koja je preminula u KBC „Dragiša Mišović“.

Jedno od prvih pitanja koje su novinari postavili jeste i ono, koje je malo kome jasno, šta da radimo i kako da sprečimo da korona virus uše u našu kuću?

- Virus Kovid-19 je relativno slabo otporan, ali je moguća kontaminacija odevnih predmeta i kose. Iako se ne može preneti direktno, zahteva dopunsku kontaminaciju na ruke pa na sluznice. To se najčešće dešava kod zdravstvenih radnika kada dodirnu sveže kontaminiranu odeću, pa potom tom rukom počešu oko ili dodirnu nos – odgovorio je dr Goran Stevanović, direktor infektivne klinike Kliničko-bolničkog centra Srbija.

Dr Stevanović kaže da nije potreban poseban tretman odeće kod osoba koje su već inficirane.

- Sasvim uobičajeno pranje u veš mašini završava posao – zaključio je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dsz

26.03.2020. 16:31

Nista bez prevencije, a ona svuda fali u kapitalizmu koji od profita zivi pa tako i od placanja usluga zdravstvene zastite. Kontao da se više isplati da leči a ne da spreči. Račun stigo na naplatu sa virusom. Sistemi zdravstvene zastite pali posto se u kapitalistickim državama stednja sprovodi na ljudstvu i opremi kako bi pacijenti išli privatno gde je skuplje zdravlje. Na kraju u ovoj krizi shvatili snagu drzave koja stoji iza svega pa i prevencije bez koje nema ni lecenja ako sistem pukne.

Rade Bg

26.03.2020. 17:23

Ja koliko sam video na TV-u. Nista vi tzv.strucnjaci neznate. Zali boze plata sto ih primate. I zali boze vere gradjana sto se oslanjaju na vas neznalice!!!