Stariji sugrađani imaju velikih problema: Teško do deviznih penzija

B. Ca - J. Ž. S.

subota, 21. 03. 2020. u 12:10

Старији суграђани имају великих проблема: Тешко до девизних пензија

Foto P. Milošević

Sugrađani koji su radni vek proveli u inostranstvu imaju problem da dođu do novca. Broj bankomata sa kojih se mogu podići devizne penzije je nedovoljan
U MORU problema sa kojima se poslednjih dana suočavaju zbog stroge zabrane izlaska iz svojih domova, najstariji sugrađani koji penzije primaju u devizama imaju još jedan - teško dolaze do gotovine. Takozvani devizni penzioneri kojih je u Srbiji oko 200.000, zasad nemaju način kako da dođu do svojih sledovanja. U ekspoziture ne smeju, a sa većine bankomata ne mogu da se podignu inostrane valute!

I zaposleni u finansijskim institucijama našli su se u nebranom grožđu, jer ne znaju kako da se ponašaju kad im u ekspozituru naiđe penzioner - da li da ga prijave, zamole da izađe, ili da ga usluže. Kako su "Novosti" nezvanično saznale, sve banke koje posluju na našem tržištu čekaju jedinstvenu odluku Narodne banke Srbije kako da reše ovaj problem.

U pojedinim poslovnicama rekli su nam da postoji mogućnost otvaranja šaltera isključivo za starije sugrađane i to u vrlo ranim jutarnjim terminima. Na sajtovima banaka postoje spiskovi bankomata na kojima se može podići novac sa deviznih računa.
Penzioneri koje pogađa ovaj problem, radni vek su proveli u nekoj od 30 zemalja sa kojima imamo sklopljene međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju.

- Preko banke primam penziju iz Bosne i Hercegovine. Ona leže na devizni račun, pa za taj račun nemam vezanu platnu karticu, već novac mogu da podižem samo u ekspozituri - kaže penzionerka Mirjana M. iz Beograda. - Da imam karticu, mogla bi da dam deci da novac podignu umesto mene. Nadam se da će se pronaći način kako da podignem penziju koja mi je jedini prihod.

Isplata za korisnike koji su deo staža ostvarili u inostranstvu ide preko njihovih deviznih računa i nema nikakve veze sa našim Fondom PIO, već sa poslovnim bankama i fondovima zemalja koje im isplaćuju novac.


NAJVIŠE ISPLATA IZ NEMAČKE

NAJVEĆI broj penzija svakog meseca stiže na adrese naših ljudi iz Nemačke, oko 35.500, zatim Hrvatske (gotovo 33.000), kao i Austrije odakle dolazi oko 23.500 deviznih doznaka. Na ovom spisku država su i Bosna i Hercegovina, Švajcarska, Francuska, Švedska, Amerika, kao i Panama, Kvebek i Australija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bari

23.03.2020. 00:00

Nemojte da brinete desice se isti scenario kao i nama moji smo stedeli po bankama jugoslavije i sve nam pokrali lopovi koji su nas ucenili da otkupe nase stedje za bud zasto i pole pokupe oni sam sav taj novac jer tobeze drzava bila garant kao i sada sto vam garantuje jer sve banke su u mafijaskim rukama zato uzi.ajte svoj novac i krijte ga sami jer vi ste ih zaradili ne ove lopurde da sad svoj novac ne mozete da koristite vec oni odlucuju koliko ce vam davati

Ss

26.03.2020. 17:51

@Bari - A ja mislim da su i oni nepozeljni kao i dijaspora . Jedino im je njihov nobac vazan . Moju ce majku ovo vise da uplasi od virusa .