MERE zaštite od virusa korona od danas su dodatno pooštrene, posle potvrde da je I. Đ. (43), smešten u bolnicu u Subotici, pozitivan na ovaj virus. To je prvi potvrđeni slučaj infekcije virusom kovid-19 u Srbiji. Od svih za koje je ustanovljeno da su bili u kontaktu sa obolelim, koji se oseća dobro i od jutros nema temperaturu, uzeti su brisevi, i čekaju se rezultati analiza. U međuvremenu je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da se odlože sve ekskurzije van zemlje, što je do sada važilo samo za Italiju. Ministarstvo zdravlja je plan odbrane od virusa korona, zbrinjavanja sumnjivih i obolelih podiglo na nivo aktivacije.

I. Đ. je privrednik, vlasnik privatne firme u Bačkoj Topoli, koja ima pogon i u centralnoj Srbiji. Sada je u izolaciji, na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Subotici. Njegovo stanje je, kao nezvanično saznajemo, stabilno i nije reč o težem obliku oboljenja. Kako smo saznali, oboleli se zbog simptoma gripa najpre javio u Dom zdravlja u Bačkoj Topoli, a potom je, pre tri dana, na pregled i snimanje otišao u jednu privatnu ordinaciju u Subotici. Tamo su mu uradili skener pluća i ustanovili da je reč o velikoj upali, poslali ga u Opštu bolnicu kako bi dao nalaze na analizu.

Pretpostavlja se da je virusom korona zaražen u Mađarskoj, jer je neposredno pre nego što je osetio tegobe, bio u poseti sestri u Budimpešti. Međutim, nezvanično saznajemo da je kao predstavnik preduzeća nedavno boravio u Italiji, iz koje se vratio, te nije isključeno da je već tamo došao u kontakt sa virusom.


Pročitajte i: Stigli rezultati na korona virus: Testirani članovi porodice zaraženog preduzetnika iz Bačke Topole- Ljudi iz njegovog okruženja su testirani, iako ne osećaju nikakve simptome, ali su svi jako potreseni zbog ove situacije - kaže porodični prijatelj pacijenta iz Bačke Topole. - Niko od nas ne može da veruje da je u pitanju baš ovaj virus, jer je bio na nogama. Mislio je da je u pitanju malo jača prehlada i preventivno je otišao na pregled. Svi se nadamo da je jak i da će biti dobro.

U subotičkoj Opštoj bolnici danas nisu želeli zvanično da daju više informacija o stanju pacijenta, a nezvanično smo saznali da je stabilno, ali pod stalnim nadzorom.

- Nema mesta panici, pacijent je u izolaciji, a svi ostali pregledi i hospitalizacije u bolnici obavljaju se normalno - rekao je kratko Barko Radun iz uprave Opšte bolnice.

Zbog pojave korone danas je vanredno zasedao Štab za vanredne situacije Severnobačkog okruga, kome pripadaju Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš.

- Utvrđeno je da je situacija u SBO u celosti pod kontrolom i ne postoji potreba za uvođenjem bilo kakvih vanrednih mera postupanja - rekao je Dragi Vučković, načelnik SBO. - Sve protokole i algoritme koje su propisali Ministarstvo zdravlja i SZO, savesno i posvećeno, ispoštovali su lekari i medicinsko osoblje, koji su na vreme sproveli sve preventivne mere u cilju sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Sudeći po situaciji na subotičkim i bačkotopolskim ulicama, straha i panike među građanima nema više nego što su postojali pre nego što se pojavio prvi slučaj. Međutim, mnogo više se kupuju zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.


ANKETA: DA LI SUBOTIČANI STRAHUJU ZBOG POJAVE VIRUSA KORONA?


MARIJANA TOLIMIR (33)


- Generalno se ne plašim virusa korona, ali otkako sam saznala da se pojavio i kod nas više sam na oprezu, naročito što se tiče pranja i dezinfekcije ruku. Nema govora o izolaciji, ali smo se u kolektivu dogovorili da ukoliko neko ima sipptome gripa ili respiratornih infekcija nikako ne dolazi na posao.


DEJAN MALAGURSKI (45)


- Virus korona sam od samog početka smatrao kao običan, malo jači grip, koji može da bude fatalan za starije ljude. Međutim, kada sam čuo da je oboleli mlad i jak čovek, shvatio sam da svako može da se razboli. Ne kupujem maske, ali vidim ljude koji ih nose po gradu. Svako ima pravo da brine o svom zdravlju onako kako želi.


MIRJANA NOVKOVIĆ (39)


- Nije mi svejedno otkako sam čula da se korona pojavila u Subotici, ali ako se svi pridržavamo saveta i reagujemo čim primetimo prve simptome, mislim da ne bi trebalo da bude velikih problema. Kontrole na graničnim prelazima i aerodromima trebalo bi da se pojačaju.