PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


ANALIZU zapadnih medija koji su u proteklih 25 godina javnosti uskraćivali informacije povodom "intervencija" na Kosovu, u Avganistanu i Libiji, i upozorenje da to, nažalost, čine i danas, pružili su Serž Alimi, Dominik Vidal, Anri Maler i Matijas Rejmon u knjizi "Kako se fabrikuje javno mnjenje", koju je kod nas objavio Fakultet za medije i komunikacije, u prevodu Matije Medenice.

Jedan od autora, direktor uglednog mesečnika "Mond diplomatik" Serž Alimi predstaviće ovo delo sutra u 18 sati, u Beogradu, u Francuskom institutu, dok je promocija u Novom Sadu zakazana za petak u knjižari "Zenit", u isto vreme.

- Manipulacije u ratnim vremenima se odnose na sve narode. Imajući u vidu da ova knjiga proučava rat na Kosovu, i u manjem obimu one u Avganistanu, Iraku i Libiji, manipulatori su uglavnom NATO i zapadne vlade. Uvek je teško izbeći ovom valjku vojne i vladine propagande. Kada se identifikuje neprijatelj i kada se vodi borba protiv njega, sva sredstva su dobra da bi se pobedio, uključujući laganje, nacionalistički naboj i dehumanizaciju protivnika - ističe Alimi u ekskluzivnom intervjuu, za "Novosti", uoči dolaska u Srbiju.

Ova poruka, kaže naš sagovornik, namenjena je podsećanju na činjenice i osvetljavanju tehnika propagande od kojih se neke nisu mnogo promenile u odnosu na ono što zovemo "ispiranje mozga" iz Prvog svetskog rata.

- Srpski narod će uočiti brže od bilo koga drugog laži propagande koja se vrši protiv njega. Zapadni mediji su prikrili ratne zločine počinjene protiv Srbije, do te mere da su opravdali NATO ubistvo novinara RTS, što je zaista neverovatno od strane drugih novinara. Tvrdili su da oni tobože nisu bili pravi novinari nego da su bili propagandisti u službi režima. Ali, francuski, britanski, nemački, američki novinari koji su tu govorili i sami su bili propagatori u službi NATO. Do te mere da su portparoli te vojne alijanse kojom rukovode SAD pozdravljali pomoć koju su im pružali zapadni novinari. Nadalje, u knjizi podsećamo da borba protiv Srbije nije ciljala samo Miloševića, Mladića itd., već i srpski narod u celini: bio je dehumanizovan i predstavljen kao "bolestan od nacionalizma", patološki predodređen na činjenje zločina. A stvaranje ovakve klime je favorizovanje ratnih zločina, ideje da su, posle svega, čak i civili legitimni plen, i da će deca postati ubice.Ove manipulacije, naglašava Alimi, služe vladama i vojskama, jer je za njih od suštinske važnosti da se drži "unutrašnji front", to jest onaj prema javnom mnjenju, da neslaganje i kritike budu ograničeni ili ugušeni.


PROČITAJTE JOŠ: Srbiji prete sankcije zbog kupovine “Pancira”?


- U Francuskoj, oni koji su se suprotstavljali NATO ratu, oni koji su se borili za političko rešenje, a ne vojno, tretirani su kao "Miloševićevi saučesnici". Magazin blizak Bernaru Anriju Leviju, koji je 1. aprila 1999. godine za srpski narod rekao da je "bolestan od nacionalizma", takođe je 29. aprila te godine Režisa Debrea, Žan-Lika Melanšona, Noama Čomskog, Pjera Burdjea, "Mond diplomatik" i mene lično predstavio kao "Miloševićeve saučesnike". U vreme rata, u nekim zemljama, ovakva vrsta optužbi je gotovo podsticanje na ubistvo. Ali, ima jedna dobra vest: ovaj nedeljni magazin više ne postoji - kaže Alimi.


INTERESOVANjE ZA BALKAN

Interesovanje Francuza za međunarodnu politiku je ograničeno. To je pomalo slučaj svih naroda, na primer, Amerikanaca. Pod tim uslovima, često imamo tendenciju da smo zainteresovani za malu stranu zemlju kada tamo šaljemo svoje vojnike i gubimo interesovanje skoro odmah kada oni odu. Mediji to podstiču. Kosovo je u velikoj meri nestalo sa radara štampe, što je i slučaj s bivšom Jugoslavijom. Mi se ponašamo drugačije. Nastavljamo da se interesujemo za Balkan i u sledećem broju "Mond diplomatika" posvećujemo dugačku analizu Srbiji - kaže Alimi.