Ministar apeluje da se gazde i radnici sami dogovore: Nema saglasnosti o zabrani rada nedeljom

J. Ž. S.

31. 01. 2020. u 21:23

Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, pa bi trebalo da se poslodavci i zaposleni sami dogovore kako će organizovati rad vikendom, a zabranom bi sami sebinapravili problem, kaže ministar Zoran Đorđević

Министар апелује да се газде и радници сами договоре: Нема сагласности о забрани рада недељом

POSLODAVCI i radnici bi trebalo sami da se dogovore kako će organizovati rad, odnosno da li će raditi nedeljom ili ne rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad povodom inicijative da se u trgovinama zabrani rad nedeljom. On je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta naglasio da Ustav i zakon omogućavaju rad nedeljom, a da je poslodavac dužan da obezbedi radnicima jedan dan za odmor.

- Mislim da bismo uvođenjem te zabrane sami sebi napravili problem - rekao je ministar. - Ovakva odluka bi se negativno odrazila na turizam koji beleži rast u Srbiji.

Đorđević je najavio da će se uskoro oformiti Radna grupa za izmene Zakona o radu, što će, kako je naveo, biti prilika da se i o ovom pitanju razgovara. Za Zorana Stojiljkovića, predsednika UGS "Nezavisnost", pitanje rada nedeljom ne treba izdvajati u toj meri i ono treba da bude stvar kolektivnog pregovaranja, uz definisanje plaćanja i eventualno mreže dežurnih trgovina. U Savezu samostalnih sindikata Srbije ističu da će tražiti da u zakonu piše da je nedelja dan odmora, a ne da je nedelja "po pravilu dan odmora", kako je po važećem zakonu.

- Zahtev da se zabrani rad trgovina nedeljom ne znači zalaganje za manje rada - kazao je Duško Vuković, potpredsednik SSSS. - Mi želimo da radimo, ali po zakonu radna nedelja traje pet dana, da se sedmično radi po 40 časova i da rad nedeljom nije regulisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Рашо

31.01.2020. 22:24

Браво министре! Само да те подсетим министре, у држави се живот одвија по законима а не по договорима!

Suludo

31.01.2020. 23:08

Da li je za drustvo bolje da radnici nedeljom budu sa porodicom?! Svuda u normalnom svetu radnje ne rade nedeljom i nije primecen pad turizma...u normalnom svetu su bitni covek i porodica, a ovde sve kontra, pa se posle pitamo zasto je sve naopako...a sto se rasta turizma tice pa nadjite resenje, da se ne pitamo posle zasto odose iz Srbije.

Bice Bolje

31.01.2020. 23:09

E moj Ministre a sa kime da se ljudi dogovore niste vi nikakva drzava vec samo da nije po vama i budzetu e to je.

Zoran

31.01.2020. 23:17

Kako ga nije sramota, s kim bre da se dogovorimo sa robovlasnicima. Treba drzava da zastiti radnika, porodicu, omoguciti ljudima da bar nedeljom budu sa decom kod kuce.

božana

31.01.2020. 23:18

Ha-ha-ha!Pa ovo je luđe od Pajtonovaca.Pas i mačka da se dogovore,fenomenalno!

Анти Антифа

31.01.2020. 23:25

Чему овај народ плаћа министра и силну администрацију?