Malta je potvrdila da su zahtevi 22 srpske dece za dobijanje boravišne dozvole odbijeni, pošto njihovi roditelji ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda.

Srbija pokušava da nađe rešenje koje će zadovoljiti imigracionu politiku te zemlje, a u slučaj se uključio i ambassador u Italiji koji u toku dana treba da stigne na Maltu.

Premijeru Malte predate je peticija za ostanak dece, koju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među kojima je i malteški nadbiskup.  

Srpska deca na Malti ipak nisu izuzeta od zakona o boravku. Vladina Agencija zadužena za državljanstvo i boravak obavestila je roditelje srpske dece da, ako ne ispunjavaju finansijske uslove, njihova deca ne mogu da borave na Malti. Ovo obaveštenje za sada je dobilo sedam porodica.

- Apelacioni sud danas ne radi, ali je naš slučaj zakazan i danas smo na sudu sa timom advokata. Inače naš advokat se hvatao za glavu i nije mogao da veruje kada je čuo da je naše dete rođeno ovde, da je ovde išlo u vrtić, a sada u školu, da je dete ovde registrovano, da ima dokumente i sertifikate… Advokatu je neverovatno da se ovo dešava! Oni krše ljudska prava i odvajanje dece od roditelja je van svake pameti - kaže za Pink Vladica Đorđević, roditelj na Malti.

Iako prema kriterijumima Agencije za državljanstvo i boravak zaposleni roditelji moraju da zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra i obezbede dodatnih 3.800 za svako dete, većina roditelja tvrdi da sui m godišnja primanja veća od traženih i da njihova deca ne žive u siromaštvu.

Prema Agenciji, prihod potreban za spajanje porodica ima za cilj da garantuje dostojan životni standard porodicama migranata i njihovoj deci. Ukoliko se takvi uslovi ostave po strani, porodice migranata i njihova deca mogu da trpe nepoželjne socijalne uslove. Podnosioci zahteva imaju pravo na žalbu, a dok se rešenje na žalbu ne donese, deci će biti dozvoljeno da prebivaju na Malti uz privremene dozvole.

Iz resornog ministarstva poručuju da je reč o pooštrenoj imigracionoj politici koju Malta već nekoliko meseci najavljuje i da problem ne dotiče samo naše državljane.

- Ministar Ivica Dačić je u kontaktu sa kolegom sa Malte i pokušavamo da nađemo rešenje koje će zadovoljiti njihovu imigracionu politiku. Naš ambassador je već u novembru reagova, napravio je određene kontakte i ukazao na posebnosti položaja naših ljudi tamo. Inicirali smo nekoliko važnih sastanaka na kojima smo očekivali da ćemo doći do boljih rešenja od ovoga koje je trenutno na snazi – izjavio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.  

U slučaj se uključio i srpski ambasador iz Rima koji danas putuje na Maltu, a ministar rad ate zemlje pozvao je na prikupljanje sredstava kako bi se pomoglo da porodice dece imaju stabilnija primanja.

(Pink.rs)